Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernhard Forslunds sortiment bestod från början mestadels av arbetskläder

Ibland sker en del märkliga sammanträffanden. Vi har vid ett par tillfällen skrivit om Forslunds herrekipering på Storgatan 20. Som av en händelse har vi fått in en äldre, lite fläckig bild som visar affären i början av 1900-talet.

Annons

Årtalet är svårt att pricka in. Butiken torde ha sett ungefär likadan ut under ett par årtionden.

Vi har lärt att affärsidkare vid den tiden brukade hänga ut riktiga kläder så att kunderna kunde se och kanske känna på plaggen. Här ser vi ett par mörka överrockar som hänger på var sin sida om ingångsdörren.

I dörren står sannolikt ägaren själv, Bernhard Forslund. Den unga damen vid hans sida kan vara en expedit. Den unge mannen vid hans högra sida gissar vi är sonen Harald som skulle tränas för att en dag överta rörelsen. Så blev det också.

Över ingången står det Bernhard V Forslund beklädnadsaffär. Kanske tyckte ägaren att det var aningen anspråksfullt att kalla sig herrekipering då Forslunds, vid den tiden, mest sålde arbetskläder. Senare kom firman att bli en god representant för Fristads arbetskläder.

Forslund herrkläder utökade sitt sortiment med bredd men släppte aldrig arbetskläderna.

Under 1940-talet utökade man även med en junioravdelning på Nygatan. Men i och med citysaneringen upphörde firman. Harald Forslund var bliven pensionär och varuhusen blev svåra konkurrenter.