Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behovet av hjälp tar inte semester

Vi är mitt i sommaren och många är lediga. Kanske är någon i din familj ute på resa i världen, ett sabbatsår, utbytesstudent, aupair eller kanske är någon du känner anställd på ett företag med tjänst i utlandet?

Svenska kyrkan i utlandet har 40 församlingar och finns på ytterligare ett hundratals platser runt om i världen.

Här hemma i Sverige känner vi till vårt trygghetssystem och har våra sociala nätverk. Svenska kyrkan med sina församlingar finns i hela Sverige. När vi är behov av hjälp och gemenskap vet vi vart vi ska vända oss.

I morgon kan det vara du eller ditt barnbarn, pojkvän, dotter eller mormor som någonstans ute i världen behöver hjälp. En plats att gå till, finna gemenskap, fira gudstjänst eller få besök på ett sjukhus eller fängelse ute i världen.

Svenska kyrkan i utlandet har 40 församlingar och finns på ytterligare ett hundratals platser runt om i världen.

I dag reser vi svenskar mer än någonsin. Vi gör 20 miljoner utlandsresor varje år. Över 600 000 svenskar bor utomlands.

Svenska kyrkan i utlandet är i behov av vår hjälp här i Sverige, av din hjälp.

Den 22 juli togs det upp rikskollekt i samtliga svenska kyrkor i Sverige som går till Svenska kyrkan i utlandet.

Till skillnad från församlingarna i Sverige behöver utlandsförsamlingarna själva samla in en stor del av det de behöver för sin verksamhet. Församlingarna utomlands får bara delvis stöd genom kyrkoavgiften.

Varje utlandsförsamling måste samla in ungefär hälften av det de behöver för sin verksamhet själva, genom basarer, konserter och genom att besökare ger gåvor och är medlemmar lokalt.Ändå kämpar många församlingar i utlandet för att få ekonomin att gå ihop. Därför behövs ditt stöd.

Imorgon kan det var du som behöver vad Svenska kyrkan kan hjälpa dig med. Behovet av hjälp tar inte semester

• Gudstjänster och andakter är viktiga liksom självklart vår omsorg om varandra.

• Församlingarna är mötesplatser där vi kan dela både glädje och sorg.

• För den som sörjer, är ensam eller tappat fotfästet kan samtalet med en svensk präst eller diakon vara det man behöver för att orka vidare.

• För den som ligger på sjukhus eller sitter i fängelse långt hemifrån kan besöket från kyrkans medarbetare vara en livlina.

• Svenska kyrkan i utlandet har en speciell kompetens när det gäller att hjälpa drabbade och anhöriga vid olyckor och katastrofer som berör svenskar utomlands.

Hur kan du stödja i dag? Besök Svenska kyrkans hemsida för mer information.

Tillsammans kan vi bidra så fler unga ute i världen får en hjälpande hand, fler svenskar i fängelser får besök, fler på sjukhuset och även de som vill fira i gemenskap och glädje.

Allt det är Svenska kyrkan i utlandet.

Nina Wahlin (C)

Ledamot kyrkomötet samt Kyrkostyrelsens råd för svenska kyrkan i utlandet.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel