Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befolkningen utsatt för maffiafasoner före folkomröstningen

Annons

I samband med den kommande kurdiska folkomröstningen i norra Irak på måndag har det Kurdiska demokratiska partiet (KDP), som presidenten Masoud Barzani är medlem i, tagit till illegitima handlingar för att försöka ta över Ninevehslätten inför vad som kan komma att bli en kurdisk stat.

KDP med Barzani i spetsen har sedan förra månaden hotat och pressat lokalbefolkningen i Ninevehslätten i samband med självständighetsomröstningen. I städerna Alqosh och Tell Kayf som ligger i Ninevehslätten har KDP ersatt folkvalda borgmästare med personer som är medlemmar i det egna partiet. Tanken är att dessa ska fungera som marionettdockor och främja annekteringen.

När lokalborna anordnade fredliga demonstrationer mot den illegitima avsättningen så utlyste makten förbud av demonstrationer. Därtill skickade man hotbrev till de unga aktivister som hade organiserat demonstrationer.

Andra desperata försök som KDP-partiet tagit till är att pressa lokala ledare på Ninevehslätten att skriva på dokument som innebär att deras område ska delta i självständighetsomröstningen den 25 september. Samtidigt har skyltar satts upp i staden Alqosh där man uppmanar befolkningen att rösta ja i det kurdiska folkomröstningen, uppger nyhetssajten roosh24.com.

Värt att nämna är att Ninevehslätten är ett omtvistat område då både den kurdiska regeringen KRG och Iraks centrala regering i Bagdad gör anspråk på det. Dessutom har Bagdads centralregering sedan länge strävat efter att göra Ninevehslätten till en egen provins så att minoriteterna i området ska få ökat självbestämmande och på så sätt få dem att stanna kvar i landet i stället för att emigrera. Samtidigt gör den kurdiska regeringen allt för att området ska bli en del av en framtida kurdisk stat och har tagit till åtgärder för att få sin vilja genom trots att assyrierna i området motsätter sig detta.

I staden Ankawa som ligger inom den kurdiska regeringen kontroll har butiksägare, enligt ögonvittnen, blivit angripna och trakasserade av KDP-milisen Asayish. De ska ha blivit beordrade att visa kurdiska flaggor och tecken till stöd för folkomröstningen i sina butiker.

Det mest tragiska i detta är att flertalet svenska politiker så okunnigt och naivt stödjer folkomröstningen utan att ha någon insyn i vad som pågår på marken där.

Man kan fråga sig varför KDP tar till dessa, minst sagt, desperata försök om folket var för att Ninevehslätten ska ingå in en framtida kurdisk stat?

Vad som dock går att konstatera är att dessa är maffiafasoner och inte ageranden som är värdiga en så kallad regering. Intressant är även att det kurdiska partiet Goran som också är det tredje kurdiska partiet inom KRG öppet sedan länge motsatt sig ett referendum. Den 15 september bojkottade Goran dessutom regeringssammanträdet där man skulle rösta om en folkomröstning skulle äga rum eller inte.

Det mest tragiska i detta är att flertalet svenska politiker så okunnigt och naivt stödjer folkomröstningen utan att ha någon insyn i vad som pågår på marken där. I Sverige fortsätter man att okritiskt och blint glorifiera den kurdiska självständighetskampen i norra Irak även om den sker på bekostnad av minoriteter och urfolk.

Kara Hermez

debattör, ledamot Assyriska riksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel