Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragande bloggerska greps i hemmet

Bedragarbloggerskan greps och anhölls på torsdagen och begärdes häktad under fredagen.

Den 30-åriga bloggerskan dömdes i våras i Södertälje tingsrätt till skyddstillsyn för ett 20-tal bedrägerier.

Men LT kunde visa att hon fortsatte att lura personer på pengar. Hon anhölls i sin frånvaro den 13 september, greps och anhölls två dagar senare.

– Hon greps i hemmet under gårdagen (torsdagen) efter lunch, säger Martin Fälling, gruppchef för operativa gruppen på bedrägerisektionen i Stockholm, till LT.

På fredagseftermiddagen begärdes hon häktad av åklagare Sara Sundström.

– Ja, jag kommer att begära henne häktad nu under eftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri i nio fall. Det är på grund av återfall i brott efter dom, det är så jag motiverar att hon nu ska frihetsberövas, säger Sundström till LT.

Vad händer nu?

– Jag kommer att begära henne häktad nu om en 20 minuter, då kommer jag att expediera min häktningsframställan till tingsrätten. Det kommer inte att bli någon förhandling under dagen. Utan det blir sannolikt i morgon och också på söndag finns möjlighet. Det ska vara en skyndsam förhandling i häktningsfrågan så jag tror inte att dom skjuter på det.

Det rör sig om nio fall av bedrägerier. Tre av fallen är gamla – mellan 27 september 2015 till 26 oktober 2015 – och alltså öppna fortfarande till skillnad mot 26 fall som förundersökningsbegränsades tidigare, det vill säga lades ner.

– Där är beloppet så högt så där har jag inte ansett att jag kunnat förundersökningsbegränsa dem. Sedan är det sex fall av bedrägerier under perioden 19 augusti 2016 till 28 augusti 2016.

Det är bland andra LT som gjort rättsväsendet uppmärksamt på bedragarbloggerskans nya brottslighet men offer och anhöriga har också hört av sig.

– Jag har blivit uppmärksammad på den nya brottsligheten genom media och jag har pratat med en anhörig till en målsägande om en ny anmälan och då var det fortfarande okänt för mig. Men sedan har det ju polisanmälts och sedan har anmälningarna lottats över till mig, säger Sara Sundström.

Beloppen som bloggerskan lurat till sig varierar. Allt mellan 700 kronor och tiotusentals kronor.

– I rubriceringsfrågan så är beloppen en av omständigheterna som man beaktar och då brukar man ju säga att tusen kronor är gränsen för ett brott av normalgraden, säger Sara Sundström och fortsätter:

– Man ska ju också beakta andra omständigheter och då beaktar jag att det finns ett flertal liknande fall med samma tillvägagångssätt och att det finns en viss förslagenhet i det här och då tycker jag att trots att det bara är 700 kronor och inte tusen så ska det ändå vara ett brott av normalgraden.

Bloggerskan specialiserade sig under sensommaren på att erbjuda Håkan Hellström-biljetter som inte fanns och ta betalt för dem.

Polisen ser inget konstigt med att hon kunnat fortsätta med sin brottslighet under sin skyddstillsyn.

– Det är ju inga problem. Hon har ju inga restriktioner i hur hon får använda internet eller hur hon ska bete sig i övrigt. Vi kontrollerar ju inte henne på det sättet, hon är ju fri att begå vilka handlingar hon vill men sedan kommer det ju konsekvenser därefter så klart, säger Martin Fälling.

Sara Sundström säger så här om det faktumet att hon fortsatte att bedra efter domen.

– Jag agerar utifrån min åklagarroll när jag ser att hon återfaller i brott trots att hon fått en skyddstillsyn med föreskrift om vård. Då är det min uppgift om jag anser att det finns tillräckliga skäl att anhålla henne på grund av risken för fortsatt brottslighet och det har jag bedömt att det föreligger här eftersom det rör sig om upprepade fall och det är samma tillvägagångssätt och modus som tidigare. Det är återfall i liknande brottslighet.

Bloggerskan är förhörd men varken Fälling eller Sundström vill gå in på vad som framkommit i förhören.

Fortsättning följer alltså i fallet med bedragarbloggerskan i Södertälje som just nu sitter i arresten i Flemingsberg.

– Min bedömning är att det är en god åtalsprognos och att det bör vara goda förutsättningar för en fällande dom i tingsrätt, det är min bedömning i alla fall och antagligen även åklagarens bedömning annars hade vi inte varit där vi är nu, säger Martin Fälling.