Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bebyggelse som krävde udda lösningar

Från dåvarande Stadsbiblioteket hade man en utmärkt utsikt över vad som hände, eller skulle ske, i inledningsskedet till citysaneringen. Stadsbiblioteket låg då högst uppe i Domushuset, på sjätte våningen.

Domus var Kooperativa föreningens samlande namn på sina stora köpvaruhus i Sverige. I byggnaden fanns Södertäljes första riktiga varuhus i tre plan, dock inga rulltrappor. Resten av våningsplanen var kontor.

Från fönstren mot öster kunde man studera det inre av kvarteret Karlavagnen. Där kunde man se en lite märklig gårdsplan med ett träd. Om betraktaren anser bebyggelsen gyttrig så är det helt korrekt.

Runt innergården fanns byggnader från skilda tidsepoker. Utmed Rådhusgatan, i bildens vänstra del, låg hus från tidigt 1800-tal, kanske sent 1790-tal, sida sid sidan med andra byggnader från slutet av 1800-talet.

I högra delen ser vi ett gårdshus från början av 1900-talet. Planerarna hade tankar på ett stort, då modernt, stenhus ut mot Rådhusgatan men det blev inte så. Endast gårdshuset uppfördes.

I bildens övre del låg ett lågt hus från mitten av 1800-talet utmed dåvarande Viksgatan. Där kan vi se att det lyser i fönstret.

För att klara de aningen märkliga skillnaderna i marknivåerna hade man byggt en del underliga lösningar som var mer konstiga än praktiska. Om man var överseende kunde man säga att det hela var pittoreskt.