Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bawe” släpper ny barnbok

Det började med godnattsagor med sonen. För två år sedan blev de till en bok.Nu har Barbro ”Bawe” Hermansson byggt vidare på sonens fantasi i en ny bok.

När sonen Mathias var fem år insåg han vikten av bra vänner. Under godnattstunden berättade han för mamma om sin fantasifigur, svampen Nisse, som alltid fick en ny vän innan sagan var slut.

Barbro, eller ”Bawe” som alla säger, jobbade på LT:s annonsavdelning i 31 år. Hon har alltid tyckt om att måla och skissade ner Mathias historier så att han kunde se dem.

Runt 2010 föddes idén hos ”Bawe” att rita om berättelserna och skriva texter till. Det blev fyra färgglada och detaljrika bildberättelser om svampen Nisse, som bor i skogen, till den första boken. Där kan man läsa om när Nisse är på äventyr i staden, går på kalas, lär sig åka skidor och räddar en vän i nöd.

– Från början skulle jag bara ge ut några böcker till släkt och vänner men en kollega på LT såg materialet och såg till att vi tryckte 130 böcker, säger ”Bawe”.

Boken finns att köpa hos LT och har även givits som present till ”Veckans bebis”.

– Jag har fått bra respons och hört att den uppskattas och flera kvinnor i min egen ålder som läser för sina barnbarn har efterlyst en fortsättning så då fick det bli så.

”Bawe” valde att sluta sitt jobb före pensionsåldern för att få tid att tid att skriva och måla.

– Jag känner en stor tacksamhet att få möjlighet att kunna ägna mig åt min hobby, säger hon.

I höstas när ”Bawe” och hennes man var på Mallorca i två månader fick hon tid att förverkliga ytterligare fyra berättelser som hon gått och ruvat på.

– Det är väl en blandning av Mathias och min fantasi som blir en fortsättning på den förra boken. Vi har många barn i släkten som ger upphov till nya berättelser, barn är fantastiska!

I den nya boken får Nisse bland annat syskon, han flyttar och börjar på förskola – viktiga saker i ett barns liv.

– Jag tänkte att eftersom boken ges till ”Veckans bebis” är det bra med berättelser om att få en nyfödd bebis och i vissa fall som denna berättelse ett syskon och allt vad det kan innebära, säger ”Bawe”.

Hon kommer på ett tema, ritar bilderna först och sedan skriver hon texterna, vilket totalt tar tre fyra månader.

– Jag är verkligen ingen författare eller pedagog, jag gör det här för att jag tycker att det är roligt. Men jag gillar detaljer och har läst för barn och sett vad de tycker är kul. Det är viktigt att alla, oavsett färg, form och storlek, blir sams och är snälla.

Den nya boken har tryckts och finns att köpa hos LT.