Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäverdammar rivs för havsöringen

Bävrarna får vika hädan för havsöringen. Länsstyrelsen har gett Stockholms stad tillstånd att riva bäverdammar och skjuta av bävrar i Moraån i Järna och Åbyån i Hölö.

Annons

För en månad sedan gav Länsstyrelsen tillstånd att riva en bäverdamm i Kallforsån. Då handlade det om risk för översvämning vid ett pumphus.

Nu handlar det om havsöring kontra bäver.

–Det finsn en konflikt här. Men havsöringen klarar sig inte utan åar som de kan gå upp leka i. Bävrarna kan hitta andra ställen, förklarar Stockholms stads fikerikonsulent Sverker Lovén.

Stockholms stad har sett att de små åarna på Södertörn och i Södertälje där man hoppas att den utplacerade havsöringen ska leka, blivit uppdämda. Bävrarna har blivit för många.

Därför har Länsstyrelsen gett tillstånd till att riva ett stort antal dammar, en i Åbyån (mellan Åby kvarn och havet), samt sex dammar, eller dämmen, i Moraån (mellan Bankesta i väster och Åstugan i öster).

Med tillståndet att riva bäverdammar tillkommer också kravet på jakt av de bävrar som finns i närområdet, eftersom det är tämligen meningslöst annars. Yngre djur ska, om möjligt, skjutas före äldre.

–Vi kontaktar jakträttsinnehavare och försöker få de entusisastiska för bäverjakt. Nu kom beslutet lite sent, man får skjuta bäver på vintern, men inte riva dammar, säger Sverker Lovén.