Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vore att undersöka källan än att låna sig till propaganda

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Annons

Nedläggningen av Vidarkliniken innebär att många arbetstillfällen i vår region förloras. Dessutom utarmas alla svenskars möjligheter till att välja alternativ och komplementär behandling om den traditionella sjukvården skulle misslyckas.

Anmäl text- och faktafel

Beslutet som fick sjukhuset på fall var att sjukvårdslandstingsrådet i Anna Starbrink (L), inte förlängde avtalet med sjukhuset, vilket inspirerade ett par andra landsting och regioner till att också dra sig ur samarbetet.

I den efterföljande debatten påstod jag att föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) genom propaganda och påtryckningar bär ett stort ansvar för nedläggningen.

Föreningens grundare, filosofen Sven Ove Hansson, har i decennier hävdat att antroposofin inte har något att tillföra det svenska samhället. Det avgörande formella argumentet här var dock att de homeopatiska läkemedel, som till viss del används på Vidarkliniken, sägs sakna effekt. Pontus Böckman, VoF:s ordförande, menar (LT, 1 april) att Vidarkliniken får skylla sig självt så länge dessa läkemedel inte visats fungera i objektiva, dubbelblindade randomiserade studier.

Men sådana studier finns redan, och väldigt många dessutom. Jag skrev (LT, 5 april) i tidigare artikel att en meta-analys av nästan 100 sådana studier redan 1997 klart visade att homeopatiska medel har medicinska effekter. Två efterföljande sammanställningar, 2001 och 2005, bekräftade att man måste bortse från mer än 95 procent av dessa studier för att den statistiska fördelen för homeopatika ska falla bort. Det är starka siffror.

Trots att det borde stått klart redan 2005 att homeopati har medicinska effekter så har VoF snarast intensifierat sin propaganda.

Pontus Böckman meddelar stolt att VoF alltid är berett att ändra uppfattning om nya vetenskapliga rön framkommer. Det låter vackert, men så har inte skett. Trots att det borde stått klart redan 2005 att homeopati har medicinska effekter så har VoF snarast intensifierat sin propaganda.

Vilka är då VoF? Föreningen består av ett par tusen personer som nästan alltid befinner sig i vetenskapens marginal. Det är datatekniker, gymnasielärare, studenter och opinionsbildare som tror att deras medverkan i VoF gynnar vetenskapens intressen. VoF utmärks av en god portion självförtroende kopplat till en skrämmande brist på respekt för kompetensgränser. Man har god hand med media som, i likhet med många andra, föreställer sig att VoF är en slags akademi eller sammanslutning av kunniga vetenskapsmän.

En springande punkt i fallet Vidarkliniken är förstås hur mycket Anna Starbrink inspireras av VoF. Hennes ordval i media tyder på VoF-influenser. Hon kallar homeopati för humbug, låtsasmedicin, och hokuspokus. Sådana nedsättande epitet används inte på universitet och högskolor, men regelmässigt av VoF. Listan kan dessutom göras lång på de tillfällen när Starbrink i sin blogg (exempel 30/6 2016) och annorstädes (exempel Dagens Medicin 6/4 2017) upprepat VoFs klassiska tes att någon effekt av homeopatiska läkemedel inte gått att bevisa med vanlig forskning.

Man kan anföra många skäl till att inte använda homeopati. Behandlingen kan vara för dyr, farlig, svår att genomföra, och alternativen kan vara effektivare. Det är också i sin ordning om Böckman och Starbrink säger att de helt enkelt inte tror på homeopati. Men när man påstår att den är verkningslös så har man faktiskt fel. Och den slutsatsen bygger på dagens mest sofistikerade metoder för att klargöra denna fråga.

Det kan visserligen kännas tryggt att lita på personer som utger sig för att representera vetenskapen. Men ibland lönar det sig att undersöka källan bättre. Har Anna Starbrink och andra kompetens att själv läsa den medicinska litteraturen – som alltså visar att det är precis tvärtom mot den propaganda man lånat sig till?

Vidarklinikens öde illustrerar att en liten förening faktiskt kunnat styra hela samhällets uppfattning i en viss fråga. Det är skickligt gjort.

Robert Hahn

Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel