Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre välfärd med vinsttak

Mats Siljebrand (L) säger i ett inlägg att regeringens och Vänsterpartiets förslag om vinsttak inom välfärden är ett dråpslag både mot företagen och valfriheten. Att han säger så får mig att inse att han inte begriper vad orden dråpslag och valfrihet egentligen betyder.

Han menar att valfrihet är detsamma som att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ. För mig är grunden i valfrihet något helt annat. Valfrihet handlar till exempel om möjligheten att kunna välja hur många gånger jag kan få komma ut per vecka, vilken kvalitet maten ska ha, vilken kompetens personalen har och hur organisation och bemanning ser ut inom till exempel äldreomsorgen. Frågor om det innehåll och den kvalitet jag vill kunna välja. Men när valfriheten i stället ska handla om att välja mellan ett antal bolag blir den innehållslös.

Inte kan det väl heller vara ett dråpslag om vinsten i välfärdsföretagen tvingas minska. Det är ju ändå en vinst. Därför verkar det som att Mats Siljebrand anser att ett vinsttak skulle få de privata företagen att lägga ner verksamheten om vinsten inte blir tillräckligt stor och att de i stället vänder sig till andra mer lukrativa verksamheter.

Det visar i så fall på att privata aktörer inom välfärden anser att en stor vinst är viktigare än åldringars, sjukas och elevers behov. Det är just det som det som ett vinsttak vill ändra på. Inom välfärden ska människors behov, inte företagens behov, styra utvecklingen.

Inte kan det väl heller vara ett dråpslag om vinsten i välfärdsföretagen tvingas minska. Det är ju ändå en vinst.

På skolans område är vi ett av mycket få länder i världen som tillåter vinstdrivna skolor och våra egna erfarenheter på skolans område med företag i konkurs, lärarlösa lektioner, selektiv antagning och höga betyg som konkurrensmedel med mera förskräcker.

På sjukvårdens område har Per Wendell, forskare vid Karolinska institutet, sammanställt internationell forskning och han konstaterar att privat, vinstdriven sjukvård generellt sett är dyrare och sämre än offentligt driven. Marknadsmodellen medför bland annat risker för felaktiga medicinska prioriteringar, för att ekonomiskt lönsamma åtgärder prioriteras i stället för medicinskt motiverade och för en kostnadsdrivande överetablering i lönsamma områden.

På omsorgens område har vi sedan länge sett skandalös behandling av äldre i de stora vårdbolagen.

Till Mats Siljebrand vill jag säga att ”rätten för seniorer att välja vem som ska komma över tröskeln och erbjuda hemtjänst” självklart är viktig. Men, då handlar det inte om vilket bolag som ska komma över tröskeln utan om vem eller vilka personer som ska komma in och säga ”hej Uffe”. Personer som jag känner igen och har förtroende för.

Krav på vinsttak eller förbud mot vinstutdelning inom välfärdssektorn för att åstadkomma solidariska, behovsstyrda och kvalitativa verksamheter vilar på erfarenheter och vetenskapliga fakta. Den borgerliga vakthållningen om privatiseringarna vilar på omsorgen om företagens vinst.

Ulf Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel