Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båt gick på grund utanför Oxelösund – miljöskyddsfartyg från Södertälje på plats

Kustbevakningen ryckte ut när en båt gick på grund i Enskär utanför Oxelösund på lördagen. Ett miljöskyddsfartyg från Södertälje skickades till platsen för att tömma båten på olja – ett arbete som fortgår under söndagen.

Kustbevakningens miljöräddningsfartyg KBV 050 från Södertälje befinner sig på söndagen vid den grundstötta båten i Enskärs fågelskyddsområde utanför Oxelösund för att tömma den på olja och säkerställa att inga andra skadliga ämnen läcker ut i vattnet.

Den grundstötta båten ligger på grunt vatten och Kustbevakning arbetar med att fylla tomma oljefat för att sedan frakta dem med en mindre arbetsbåt bort till det ankrade miljöfartyget. De töms därefter i containrar. Totalt ska det röra sig om cirka 1 000 liter olja.

– Då en av bränsletankarna ligger otillgängligt ner mot botten, behöver vi under dagen tömma båten på vatten för att få den över ytan och komma åt bränsletanken. Vi arbetar metodisk och kommer att hålla på hela dagen med detta, säger befälhavare Johan Westberg på KBV 050 enligt ett pressmeddelande.

Det var på lördagen som en person larmade om sjönöd. Efter en lyckad livräddningsinsats inleddes arbetet med att begränsa risken för utsläpp. Kustbevakningens fartyg från Oxelösund var tidigt på plats för att inleda arbetet i väntan på miljöskyddsfartyget.

Enligt Kustbevakningen har djurlivet i området troligtvis inte påverkats av olyckan då man förmodligen lyckats undvika att olja läckt ut i häckningsområdena.