Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basera taxan på avstånd

Politiske redaktören, Tomas Karlsson, argumenterar (LT, 19 februari) för enhetstaxa inom SL-trafiken. Jag vänder mig kraftfullt mot detta, då jag finner detta djupt orättvist.

Tidningens argumentation handlar helt om södertäljebor, som ska resa enstaka gånger i månaden till Stockholm, men tager inte alls hänsyn till vad priset då blir för kortare lokalresor. Det kan inte heller vara rättvist att en kortresa ska kosta lika mycket som en resa in till Stockholm – eller till exempel Järna-Hallstavik.

Jag reser regelbundet från Södertälje syd in till KTH i Södertälje. Den resan är ungefär tre kilometer lång och kostar i dag 88 kronor per mil med reskassa, vilket skulle gå upp till 93 kronor med det nya förslaget.

Få i min bekantskapskrets anser att deras bil kostar så mycket att köra!

Med SL-kort för Södertälje kostar resan ungefär 52 kronor per mil, räknat på 22 arbetsdagar per månad.

Jag finner även detta pris orimligt för en kort resa och har valt att cykla. Men det är inte för att tvinga resenärerna att cykla, som SL-trafiken subventioneras.

När nu ett modernt taxesystem har införts inom SL, så bör naturligtvis även taxan moderniseras, så att man betalar för distans, genom att hålla upp sitt kort både vid på- och avstigning, gärna med ett maxbelopp per resa och månad. Det senare tillämpas i London.

Ett system där man håller upp kortet vid på- och avstigning kan även enkelt klara av omstigning mellan färdmedel inom tillåten tid, liksom att priset blir detsamma, oavsett färdväg. Detta fungerar väl i exempelvis Singapore.

Med elektronisk avläsning finnes heller inget skäl att ha en så hög minimiavgift, som den som i dag tillämpas och var motiverad, när varje biljett skulle stämplas och kontrolleras manuellt vid ombordstigning.

Nyköping

Sten Wiedling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel