Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnlängtande ansvarsfulla vuxna ska stöttas

All lagstiftning som berör barn måste också först och främst ta hänsyn till vad som är bäst för barnet. Det är den syn som ligger till grund för det förslag om att tillåta ensamstående kvinnor att genomgå assisterad befruktning som Centerpartiet lagt tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet.

FN:s barnkonvention fastställer tydligt att alla barn har rätt att veta sitt ursprung. Det är en viktig värdering som Centerpartiet värnar om. Att barnlängtande ensamstående kvinnor i dag åker utomlands för att genomgå assisterad befruktning, är en konsekvens av att

rådande lagstiftning inte tillåter att detta sker i Sverige.

Följden av att kvinnorna genomgår behandlingen utomlands blir ofta att det inte finns möjlighet för barnet att senare få kännedom om pappans identitet. På så sätt utgör nuvarande lagstiftning ett hinder för att barn till kvinnor som låtit inseminera sig utomlands att få vetskap om sitt ursprung.

Den kritik som framförts mot förslaget har bottnat i en påstått försvar av barnperspektivet. För Centerpartiet ter sig argumentet aningen verklighetsfrånvänt. En lagändring som tillåter assisterad befruktning av ensamstående kvinnor i Sverige stärker barnens rätt – dels genom att barnen ges möjlighet att få kunskap om donatorns identitet, dels genom en ökad legitimitet för de barn som blir till på detta sätt.

Beslutet utgör också ett viktigt erkännande för alla de ensamstående föräldrar

i Sverige som gör en fantastisk insats när de uppfostrar sina barn på egen hand.

Vi är övertygade om att det som är avgörande för en bra uppväxt är förälderns eller föräldrarnas förmåga att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg. Det gäller oavsett om man om man är ensamstående förälder eller lever i en parrelation.

De kvinnor som väljer att åka utomlands för att genomgå assisterad befruktning drivs av en stark längtan efter barn och har tänkt igenom detta länge. Barnen som blir till

genom assisterad befruktning är på så sätt verkligt efterlängtade av mammor som noga övervägt beslutet att skaffa barn. Detta om något måste, enligt vår mening, utgöra en god grundförutsättning för en kärleksfull uppväxt.

En viktig uppgift för politiken är att vara lyhörd inför och spegla människors olik-

heter. Att familjer i dag kan se olika ut är en verklighet som lagstiftningen måste anpassa sig efter. Vår uppfattning är att barnlängtande ansvarsfulla vuxna borde stöttas – inte hindras – i sin strävan efter att få barn.

Centerpartiet har länge drivit frågan om att låta ensamstående kvinnor få tillgång till assisterad befruktning. Vi ser det därför som mycket glädjande att det nu finns en majoritet i riksdagen för en lagändring.

ordförande i socialutskottet

Anders W Jonsson (C),

gruppledare i riksdagen

Kenneth Johansson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel