Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens egna sagor får liv

Tornados, märkliga män i röda hattar och grön slips, trollkarlar och magiska portaler. Allt detta rymdes på några få kvadratmeter i Hovsjö hub i torsdags.

– Jag ska vara trollkarl! säger Isabelle Salman, 8 år, samtidigt som hon får ett rött gummiband knutet runt huvudet.

Isabelle är ett av många barn som har tagit sig till Läsa för integration på Hovsjö hub. Den här gången har de sagotåg, vilket innebär att barnen får skriva sina egna berättelser, hitta passande rekvisita och gestalta sina berättelser på den lilla teaterscenen.

– Nej, den där är väl för vampyrer, inte en trollkarl? säger Isabelle, när hon får en mantel räckt till sig.

Efter en stunds övervägande kommer barnen fram till att manteln trots allt är bättre än det röda gummibandet runt huvudet.

Barnens berättelser är alla lika fantasifulla. Gabriel Gawria, 12 år, och tvillingarna Kristian och Gabriel Malki, snart 11, författade en saga om en portal till en annan värld. Portalen skapades när en ”konstig människa”, gestaltad av Gabriel Malki i fågelmask, blåste magiska bubblor – och i världen på andra sidan fick berättelsens karaktärer oanade krafter.

– Vi trollade fram ett slott, och där levde vi lyckliga för evigt, förklarar Gabriel Gawria, som i dag är utklädd till flicka.

Läser för integration

Läsa för integration är ett projekt startat av Assyriska föreningens kvinnosektion, med finansiellt stöd från Södertälje kommun.

Projektet syftar till att främja integration med hjälp av böcker och berättande. Barnen får inte bara läsa, utan även skriva sina egna sagor och ge dem liv genom improvisationsteater.

Läsa för integration håller till i Assyriska föreningen på onsdagar och på sommarbiblioteket i Hovsjö hub på torsdagar under sommaren.