Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnavårdscentral förlorar avtal

Landstinget säger upp avtalet med barnavårdscentralen Kirsten Familjehälsa BVC i Järna från den 1 september 2013 med motiveringen att mottagningen inte uppfyller kompetenskraven.

Frågan om personalkompetensen på Kirsten Familjehälsa är inte ny, LT har tidigare rapporterat om de långvariga diskussionerna mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Kirsten Nisted som driver BVC:n.

Kirsten är själv barnmorska med olika specialistutbildningar, men hon är inte distriktssköterska med specialistkompetens, inte heller barnsköterska. Den ytterligare medarbetare som tjänstgör hos Kirsten Familjehälsa har tidvis haft sådan kompetens, exempelvis har en barnläkare funnits på mottagningen under kortare perioder.

Grundproblemet har varit att hitta en stadigvarande anställd som uppfyller de formella kraven. Och som vill jobba i Järna, i en ”perifer” del av landstingets verksamhetsområde. Det är så arbetskraften ser på det geografiska läget.

– Jag har försökt få tag i personal i Järna och överallt där jag har kontakter men det har visat sig vara alltför svårt. Många tycker att Järna är för avlägset. En hel del vågar sig inte hit för att man inte känner sig kompetenta inom alternativ medicin. De är rädda att mötet med den speciella grupp alternativa människor som söker sig hit, antroposofer eller inte, blir för krävande, säger Kirsten Nisted.

Monica Lindell Olsson är enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Vi har under flera år haft diskussioner med Kirsten Familjehälsa om gällande kompetenskrav. Nämligen att BVC ska bedrivas av en sjuksköterska med specialistutbildning i öppen hälso- och sjukvård eller med specialistutbildning i hälso- och sjukvård för barn och ungdom. Vi vet att Kirsten försökt rekrytera personal med kompetens och har upprättat handlingsplaner för lösning på kompetensfrågan.

– Nu kan vi dock inte vänta längre, säger Lindell Olsson.

Så vad händer nu, Kirsten Nisted? Tvingas du stänga BVC:n i september?

– Vi ska söka dispens, jag har fått uppgifter om att beslutet inte går att överklaga. Får jag två år på mig ska jag köpa en tvåårig uppdragsutbildning som garanterar att den utbildade blir kvar hos mig i minst två år. I annat fall driver jag verksamheten privat och går inte det så får jag lägga ned, säger hon.

Monica Lindell Olsson håller dörren på glänt åt Kirsten Familjehälsa.

– Om kompetensfrågan trots allt får sin lösning före september kanske politikerna kan häva beslutet. Jag är tveksam, kanske är det möjligt. Annars är Kirsten välkommen att ansöka på nytt när hon löst frågan.