Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn ska inte sitta isolerade

Sveriges Radio har i granskande reportage avslöjat att till synes godtycklig isolering av barn och unga förekommer på hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).

Vittnesmål talar om att isolering skett i upp till ett dygn. De som utsatts har haft självskadebeteende eller varit utåtagerande. Men även mer triviala anledningar har framkommit – man har talat ett annat språk eller slängt en apelsin.

Så kallad avskiljning av en ung person är tillåtet. Det kan vara nödvändigt under korta stunder för att skydda barnet eller omgivningen.

Däremot får det under inga omständigheter användas som ett straff.

Ibland avlägsnas den unges kläder för att förhindra självskada. Det är uppenbart att det utgör en mycket stark påfrestning att bli avklädd och instängd i ett kalt rum med enbart en madrass. Berörda barn har varit så unga som nio år.

Vi liberaler kräver ett omedelbart stopp för isolering av barn under 15 år. Och vill utreda hur vanligt förekommande det är att barn utsätts för denna behandling.

Liberalerna har drivit på för att den statliga utredningen kring lagen om vård av unga (LVU) ska fokusera på barns rättssäkerhet, även vid skyddsåtgärder. LVU-utredningen har legat på regeringens bord över ett år. Det är hög tid att en proposition lämnas till riksdagen. Utredningen innehåller goda förslag och i samarbete med flera partier borde det inte vara särskilt svårt att få något konkret uträttat.

Liberalerna driver även linjen att det ska ske en automatisk granskning varje gång LVU tillämpas.

Precis som att det alltid startar en utredning när en polis avfyrat sitt tjänstevapen bör det vara obligatoriskt att utreda vad som lett fram till att ett barn eller ung person omhändertagits. Tvångsomhändertagande av unga människor är ett mycket omfattande ingrepp.

Minderåriga med psykiska eller sociala problem ska ha vård – inte straff.

I egenskap av liberaler kan vi aldrig acceptera att samhällets mest utsatta blir föremål för missförhållanden i statens regi.

barnpolitisk talesperson

Birgitta Ohlsson (L)

riksdagsledamot

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

Christina Örnebjär (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel