Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn kring nätverket i polisens register

De kallas ”pojkisar” – barnen som används som springpojkar av Södertäljenätverket. Flera av dem finns i polisens register. (Uppdaterad 21.20)

Länskriminalen har byggt upp ett omfattande register över kriminella i Södertälje under arbetet med att bekämpa det så kallade Södertäljenätverket.

Det säger Gunnar Appelgren, chef för Aktionsgrupp Stockholm och den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje – en insats som pågår mellan 2010-2015.

Under kartläggningen har flera barn registrerats av polisen.

– Barn, då avser jag alla under 18 år. Och det finns en hel del. Men om folk tänker barn som treåringar, då är det ovanligt att vi har dem i register, säger Gunnar Appelgren.

Det vanliga är att yngre personer används för att vara de kriminellas ”hölster”, de bär eller förvarar vapen. Andra utför sabotage på äldre kriminellas uppdrag. Det är ett välkänt tilltag sedan länge. Dels är de mindre brottsbelastade, dels tilldöms de lägre straff om de avslöjas med att begå brott.

– Vi hade ju barn misstänkta för medhjälp till dubbelmordet på Oasen, säger Gunnar Appelgren och fortsätter:

– Vid tillgångsutredningar är det heller inte ovanligt att kriminella skriver över tillgångar på barn. Vid spaningsinsatser är det nödvändigt att kartlägga en persons familjeförhållanden.

Under utredningen av dubbelmordet kartlade polisen Södertäljenätverket och familjerna knutna till de misstänkta. Man kom fram till att flera familjer levde av pengar som kom ur kriminell verksamhet och efter morden ringde föräldrar och varnade sina barn om polisen syntes till i området. I botten fanns en socioekonomisk missär.

Under utredningen framkom att de yngsta längst ner kallades för ”pojkisar”, som ofta fick uppdrag att utföra stölder, leverera saker eller köra runt med mopeder för att störa vissa utvalda.

Den yngste åtalade – 16 år gammal – berättade själv i polisförhör att han tvingades att göra saker som inte någon i hans ålder borde behöva göra. Skolan blev lidande.

Däremot anser Appelgren att det låter väldigt mycket med 1 000 barn i registret som Malmöpolisen hade över romer.

– Men det kan finnas förklaringar till det som jag inte vet.

Jerzy Sarnicki, professor i kriminologi, säger att det förvisso finns fall då det är försvarligt av polisen att kartlägga barn.

– Men då måste man kunna svara på varför man gör det och i synnerhet om det är en utsatt minoritet, som särskilt romer är, så måste det ske med omdöme, säger han.