Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn har rätt att lära sig svenska

I den senaste tidens debatt kring förskolan vill vi, ett antal kommunalanställda förskollärare och barnskötare i ett av Södertäljes mer utsatta områden, göra ett inlägg.

LT:s politiska redaktör Tomas Karlsson beskriver vårt ämne i ledaren (den 28 februari): ”Antalet barn per vuxen inom förskolan ligger redan högre än riksgenomsnittet”, samt ”En dubblering av vistelsetiden kostar mer än det smakar. Att utöka tiden till 30 timmar i veckan är i nuvarande ekonomiska läge inget annat än en lyxreform. Särskilt när förskolorna parallellt med reformens införande tvingas göra personalnedskärningar”

Vi anser att arbetssökande med barn i förskolan behöver tid till att söka sig ut på arbetsmarknaden, däremot ser vi inte nyttan med att barn till föräldralediga behöver vistas mer än 15 timmar per vecka i förskolan (om inte särskilda skäl finns).

I vårt område behöver vi lägga mycket kraft och energi på språkutveckling, ett mycket viktigt och roligt arbete, som hjälper barnen att bana väg ut i samhället.

Dessutom anger så gott som varje förälder i våra förskolor att det viktigaste för dem är att deras barn lär sig en god svenska. Vi ser en oroande utveckling när det gäller dessa barns språkkunskaper, många barn hos oss har både ett svagt modersmål och en svag svenska. Vi ser också att barnens språkutveckling i svenska försämras avsevärt i takt med att vi fått större och större barngrupper.

Vi känner en stark oro inför den 1 juli då vi befarar att vi inte längre kommer att kunna ge varje barn den tid det behöver och har rätt till under sin förskolevistelse. Vi anser att Södertäljes mest utsatta områden har alltför stora barngrupper, det är vår erfarenhet att dessa barns svenska, modersmål och självkänsla utvecklas bäst i mindre barngrupper. Därför efterlyser vi dispens för att få bedriva verksamhet i mindre barngrupper i dessa områden.

Lägg reformen på is!

Oroade förskollärare och barnskötare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel