Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn behöver sina föräldrar

Till ansvariga politiker med anledning av artikeln om fler timmar på förskolan för barn med hemmavarande föräldrar (LT 18 februari).

Jag läser med fasa att politiker i Södertälje tagit beslut från den 1 juli att små barn kan få 30-timmars vecka på förskolan medan föräldrarna är hemma. Man får det att låta som om detta var en tjänst till barn och föräldrar som de inte kan missa. De viktigaste åren i en människas liv är de tre första åren.

Den trygghet och tid som ni föräldrar ger ert barn i hemmet kan inte kompens-eras med mer tid på förskolan (där det är många barn och få vuxna). Finns det någon politiker som har besökt den växande skaran av barn på förskolan, förskoleklass och fritidshem?

Det är ju helt absurt att ni politiker tror att 1–3-åringar skulle nå målen i skolan bättre om barnen lämnades bort i stället för att vara hemma i lugn och ro. Varför säger ingen vad som är bäst för barnen? Det är jobbigt för små barn att vara i stora grupper. I stället pratar man om hur jobbigt det är för föräldrarna att ta hand om sina barn och vilken lättnad det är att få lämna bort dem. Jag är trött på att höra hur ni politiker nedvärderar föräldrarnas förmåga och kompetens att ge sina barn en bra utveckling. För att nå målen måste man få utvecklas i ett tryggt och harmoniskt hem där ni föräldrar har bäst

möjlighet att ge ert barn den sociala kompetensen.

Barn i dag tillbringar större delen av sin vakna tid med förskole- och fritidspersonal i de alltför stora barngrupp-erna. Förskola och fritidshem ska vara ett komplement till hemmet när du jobbar. Vi ser i dag många otrygga barn som har liten respekt för sin omgivning. Många är de barn som har fått för lite tid med en vuxen. All omtanke, kärlek och tid som du ger dina barn kommer barnen att ha med sig i kappsäcken hela livet. Fyll deras kappsäckar och du får dubbelt tillbaka.

Förskollärare i 36 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel