Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakslag för Svenskarnas parti 

 
Val 2014
Visa alla artiklar

43 röster fick nazistiska Svenskarnas parti i Nykvarn och var därmed långt ifrån att ta en plats i kommunfullmäktige. Och det var inte bara i Nykvarn som partiet misslyckades.

Annons

Daniel Spansk sitter i kommunfullmäktige i Nykvarn som politisk vilde, avhoppad från Nationaldemokraterna. Inför valet var han tämligen säker på att ta en plats även för sitt nya parti, Svenskarnas parti. Men det preliminära valresultatet visar att han är långt ifrån att bli invald. Partiet får 0,8 procent av rösterna i Nykvarn, 43 stycken.

Svenskarnas parti har gått på offensiven i valrörelsen och ställde upp i 34 kommunval med målet att ta tio mandat. Men preliminärt ser partiet inte ut att lyckas ta en enda fullmäktigeplats.

- Jag tror det hänger samman att väljarna begriper vad det här är för sorts parti. Får man inte mandat i partiledarens kommun Sjöbo har jag svårt att se att de skulle lyckas alls, säger statsvetaren Anders Sannerstedt i Lund till nyhetsbyrån TT.

Det är ändå i Nykvarn, och Åmål, som partiet har gått bäst med 0,8 procent av rösterna. I partiledaren Stefan Jacobssons hemkommun Sjöbo fick partiet preliminärt 0,4 procent av rösterna.

För fyra år sedan blev det stor uppståndelse när Svenskarnas parti tog en plats i kommunfullmäktige i Grästorp. ”Nazister tillbaka i svensk politik”, skrev Aftonbladet till exempel efter att ett nazistiskt parti hade valts in i en svensk kommun för första gången sedan 1940-talet.