Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bajset visar: Antalet älgar har halverats av vargen

Vårens inventering av älg i Sjundareviret visar på ett skrämmande resultat. Antalet älgar har halverats sedan förra inventeringen 2014.

Under våren 2016 har Jägareförbundet gjort en spillningsinventering i syfte att uppskatta antalet älgar i Södertälje och Nykvarn. Resultatet visar på stora lokala skillnader.

En spillningsinventering innebär att man räknar spillningshögar på provytor enligt ett visst system. Räkningen utförs på vårvintern innan markvegetationen kommit upp och är ett av flera sätt att beräkna vilttäthet.

– Det är en väldigt tillförlitlig och stabil metod jämfört med en flyginventering, som bara ger en bild av situationen just den dagen, säger Per Zakariasson på Jägareförbundet.

Han är jaktvårdskonsulent i Stockholms län och den som ansvarat för inventeringen.

I Södertälje och Nykvarn är det Södertälje älgförvaltningsområde, ÄFO, som utfört själv fotarbetet.

Älgstammen ser ut att vara ganska konstant, runt fem älgar per 1000 hektar. I hela ÄFO fanns det då 435 älgar att jämföra med 2014 då räkningen visade på 452 älgar.

Däremot i vargarnas revir, mellan Nykvarn och Järna har antalet minskat betydligt.

Från 6,2 älgar per 1000 hektar 2014 till 3,0. Det är den lägsta siffran av de fyra områden som ÄFO består av.

– Jämfört med ett genomsnittsvärde i mellansverige så är det väldigt lite, konstaterar Per Zakariasson.

Men beror minskningen av älg på vargen?

– Absolut, både direkt och indirekt. Vargen tar en och annan älg men älgarna flyttar också på sig på grund av vargen. Jag tror det är en stor del av förklaringen.

Sjundaälgarna kan med andra ord nu stå på exempelvis andra sidan länsgränsen.

– Det gäller att jägare på angränsande marker är medvetna om det om de plötsligt fått mycket älg, att de inte får för sig att avskjutningen där måste öka, säger Per Zakariasson och fortsätter:

– Det är inte bara att samla in information som vi nu gjort, det gäller att också förstå den.

Det hade också varit intressant om det gjorts en inventering på andra sidan länsgränsen.

Det har inte gjorts men Per Zakariasson får ändå stöd i sina antaganden av Södermanlands jaktvårdskonsulent Anders Nilsson.

– Det är en allmän uppfattning att älgarna flyttar på sig, även om jag inte tror det finns någon vetenskaplig studie som styrker det. Men signaler jag får säger att det är sämre med älg i våra områden nära Sjundareviret och mer älg längre bort från reviret, säger han.

Hur uppfattar du siffran tre älgar per 1000 hektar?

–Det är jättelågt. Men jag tror inte enbart vargetableringen har försatt älgstammen i det här tillståndet. Det finns skäl till viss självrannsakan inom jägarkåren också. På sina håll har avskjutningen varit felaktig, med för många älgar och fel älgar, säger Anders Nilsson.