Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagis gör en pudel

Den turkiske EU-ministern Egemen Bagis ber om ursäkt för sitt kränkande uttalande där han likställde kampen för Seyfo med masturbation. Det hävdar Kenan Anter, ordförande för Syrianska riksförbundet.

Annons
Egemen Bagis, Turkiets EU-minister.

Det var webbtidningen Europaportalen som avslöjade vad som sagts den 16 januari inne på det skandalartade mötet på turkiska ambassade i Stockholm.

Där ska Turkiets EU-minister Egemen Bagis ha uttalat sig kränkande mot Yilmaz Kerimo (S), Robert Halef (KD) samt Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakob och Syrianska riksförbundets ordförande, Kenan Anter.

Stämningen ska ha blivit mycket obehaglig i rummet när ministern sa att de likt masturbation tillfredsställt sig själva genom att driva på i frågan om att erkänna Seyfo som folkmord, vilket Turkiet förnekar.

Men nu hävdar Kenan Anter att ministern på måndagen återtog sitt uttalande i en intervju med Kenan Anter för den syrianska tv-kanalen Suryoyo-Sat. Intervjun hölls på Grand hotell i Stockholm, där den turkiske presidenten bor under sitt besök i Sverige.

– Om jag sagt något som sårat, så ber jag om ursäkt, sa han, säger Kenan Anter.

Ministerns pudel görs på den turkiske presidentens Sverigebesök, mellan den 11-13 mars och på treårsdagen av Riksdagens erkännande av folkmordet. Besöket följs av flera assyrisk/syrianska organisationer som planerar att protestera mot konfiskationen av mark från det Syrisk-ortodoxa Mor Gabrielklostret i Turkiet samt förnekandet av Seyfo.

Annons