Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badnära bostäder splittrar: ”Det är på tok för många”

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Nykvarnsbostäder har tagit fram en ny idéskiss med 50-talet bostäder intill Hökmossbadet i Nykvarn.
– Det är på tok för många, säger Johan Grenfeldt (C) i bolagets styrelse.

Det blev het debatt i mars i år när LT avslöjade de mycket preliminära planerna på 90-talet bostäder på Älgbostad, området med en gammal gård precis intill populära Hökmossbadet.

Lars-Erik Aili (FP) protesterade och kallade idén om bostäder 40 meter från Yngerns strand för en ”katastrof” för badet.

Snart meddelade den styrande majoriteten att den pågående markanvisningstävlingen skulle avbrytas, för att, som kommunalrådet Bob Wållberg (NP) sade, ”få tillbaka fokus på rätt saker”, alltså badets utveckling.

Kommunala Nykvarnsbostäder (Nybo), som hade tilldelats en del av området, avbröt dock inte sitt arbete.

I stället har man låtit arkitekten Kjell Forshed ta fram en idéskiss för hela området, från udden söder om sandstranden och upp till Karlslundsvägen.

– Vi hade långt gångna planer för området och jobbar vidare med den skiss och den tanke som vi hade, säger vd Ann Söderström.

– Vårt uppdrag är att hitta platser där vi kan bygga. Vi jobbar med ett antal olika områden – det här är ett av dem.

Idéskissen innehåller ett 50-tal bostäder i villor, parhus och flerfamiljshus – alla minst hundra meter från Yngerns strand i norra delen av området. Den innehåller också grönytor, en minigolfbana och ett kallbadhus.

På Nybos senaste styrelsemöte fick Ann Söderström i uppdrag att, ihop med Kjell Forshed, jobba vidare med skissen och arbeta in styrelsens och andras synpunkter.

– I grunden är idéskissen bra. Vi får plats för fritidsaktiviteter, en utveckling av badet och bostäder som inte stör strandlinjen, säger Nybos ordförande Runar Andersson (NP).

Vad säger du om antalet bostäder?

– Jag tycker att det är lagom. De är inte störande, utan finns uppe i kanten. Antalet är inte fel, men vi ska diskutera detaljerna.

Men frågan splittrar den styrande majoriteten. Centern vill inte ha bostäder på området, i alla fall inte så många som 50.

– Det är på tok för mycket. Planerna känns ganska kortsiktiga. Kommunen köpte ju marken för att utveckla badet, säger Johan Grenfeldt.

Han är ersättare för Centern i Nybos styrelse och reserverade sig mot beslutet att gå vidare med idéskissen.

– Jag tror att jag har ganska många nykvarnare bakom mig. Många kan ha glädje av området under lång tid om vi inte bygger.

Miljöpartiet är helt emot bostäder intill badet.

– Bostäder begränsar – närheten till tomter gör att man inte är lika fri. Hela området bör bevaras som ett friluftsområde för Nykvarnsbornas rekreation, säger gruppledaren Marie Martna.

Lars-Erik Aili (FP), som protesterade mot de tidigare planerna på 90-talet bostäder, tycker att den nya idéskissen från Nykvarnsbostäder (Nybo) är en förbättring.

– Nu börjar det närma sig. Exploateringsgraden är fortfarande hög i norra delen och det måste man titta på. Jag tycker att det är bra att Nybo har tagit detta initiativ.

Karl-Erik Johansson (S) i Nybos styrelse ser skissen som ett diskussionsunderlag och ett steg i rätt riktning.

– Hastigheten hos kommunen har inte varit så hög. Det här är ett sätt att öka farten.

Nybos vice ordförande Bengt Johansson (M) är, precis som ordförande Runar Andersson (NP), positiv.

– Idéskissen ser intressant ut. Den har potential, säger Bengt Johansson.

Vad säger du om antalet bostäder?

– Det ska absolut inte vara fler. Vi måste fundera och granska på plats.

Nykvarns kommuns samhällsbyggnadschef Bengt Andersson känner till Nybos initiativ.

– Ja, och jag har träffat Kjell Forshed i frågan, säger han.

Bengt Andersson försäkrar att Nykvarnsborna ska bjudas in till möten om Hökmossbadets framtid.

Mathias Jonsson [email protected]