Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badhuset revs efter 60 år

Badortstidens Södertälje hade under de 96 år som perioden varade praktfulla huvudbyggnader, nästan lite palatsliknande. Historien om dessa har vi berört vid flera tillfällen.

Denna gång låter vi det sista, från 1905, komma på bild. Det var en ståtlig skapelse av amatörarkitekten Justus Hellsten. Han hade varit ute i Europa och sett olika exempel på badhus, större och mindre, enkla och påkostade.

Hellsten tog mest intryck av en tysk inrättning från ett ställe som hette Bad Homburg. Konceptet omvandlade han till förhållandena i Nedre Badparken och uppförandet kom i gång och stod klart till säsongsstarten 1905. Byggnaden kom sedan att stå praktiskt taget orörd fram till rivningen vid mitten av 1960-talet.

Den enda utåt märkbara förändringen var att man tagit bort takbalkongen över mittpartiet och ersatt detta med en stor, plåttäckt huv.

Vi ser här badhuset från sydväst. Huvudfasaden låg mot söder och drog fördel av solen. Detta stora badhus var vid sin invig-ning ett av de modernaste i landet och kunde erbjuda en rad olika badtyper. På båda sidor om mittpartiet fanns hyggligt stora bassänger, damernas till vänster och herrarnas till höger.

Efter 1945 då Badinrättningen lades ner, övergick byggnaden till att bli kommunalt badhus. I samband med detta slopades damernas bassäng och lokalen hyrdes ut till en reklamfirma.

Hela denna praktfulla anläggning revs när Täljebadet på Tältet öppnades i augusti 1964.