Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badhus ritat av lokal arkitekt

I maj 1905 kunde Badinrättningen i Södertälje inviga en magnifik byggnad som då ansågs som den mest moderna och ändamålsenliga i landet.

Själva badhuset var utrustat med ett antal balneologiska nyheter som lockade besök-are även från utlandet. Det gamla badhuset, från 1887, var även det en imponerande byggnad. Tyvärr brann denna skapelse i morisk stil ner i en katastrofbrand i februari 1903. Återuppbyggnaden gick raskt och blev en ny framgång för bad- och turistnäringen i staden. Det pampiga badhuset hade sin huvudfasad mot söder och vi ser den här från sydväst.

Arkitekt för detta praktverk var Justus Hellsten som bodde på Almnäs. Han var en begåvad amatörarkitekt som studerat utomlands. Den som känner till liknande byggnader ute i Europa kan se influenser från Tyskland, bland annat Bad Homburg. Till en början hade man en balkong över mittpartiet där solande besök-are kunde sitta och njuta av solens strålar. Konstruktion- en visade sig vara tekniskt sårbar och byttes ut 1927. Då byggde man en plåtklädd kupol över mittresaliten där den tidigare balkongen funnits.

Huvudbyggnaden hade två inomhusbassänger, damernas till vänster och herrarnas till höger. Bassängerna var 10 meter långa. De användes flitigt ända tills att anläggningen blev kommunal 1945. Den högra var senare i bruk tills att Täljebadet på Tältet invigdes 1964. Kort därpå revs denna byggnad för trafikens framkomlighet.