Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både ris och ros från företagarna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Näringslivet är ett av fem fokusområden i Nykvarns vision för 2025. Men enligt senaste rankningen är kommunen medelmåttig.

Nykvarn. Enligt visionen ska kommunen vara ”ungdomlig, snabb och smidig i sitt agerande”. Mikko Holkko på MT bygg, som har varit företagare i Nykvarn så länge kommunen har funnits, och mer än så, ger en annan bild.

– För vår del har det varit lite stökigt. Vi har haft svårt att komma överens och allting tar så himla lång tid, säger han.

Till slut löste sig dock problemet, som rörde bostadsbyggande i närheten av företagets område i centrala Nykvarn. Så Mikko Holkko ser också fördelar med den lilla kommunen. Beslutsfattarna finns på nära håll och går att diskutera med. En hel del fungerar också riktigt bra.

I Svenskt näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat ligger Nykvarn i år i mitten, på plats 146, 34 platser sämre än 2013.

– Vi känner inte igen oss. Nykvarn är en bra kommun att verka i, säger Kjell Nilsson, ordförande för företagarföreningen (och moderat).

Han misstänker att centrumfrågan och den dyra stationstunneln har påverkat enkätsvaren.

Men visst skulle kommunen kunna göra mer, tycker Kjell Nilsson, till exempel att locka turister. Nyligen stod det klart att Strängbetong stänger sin Nykvarnsfabrik och att färgtillverkaren Tikkurila säger upp folk. Kommunalrådet Bob Wållberg (NP) är ändå inte orolig.

– Inpendlingen har ökat markant och det är ett tecken på att arbetstillfällen finns här, sade han då till LT.

Vad gör ni för att företagen ska trivas i Nykvarn?

LT-frågan:

Peter Nyman (NP):– Vi ska vara bäst på att vara kommun! I Nykvarnspartiets målbild inför valet 2014 ingår arbetet för snabbare handläggningstider för både detaljplaner och bygglov. Nya företagsetableringar är viktiga för vår kommun och de företag som redan finns här ska få bästa möjlighet för tillväxt.

Märtha Dahlberg (S):– En bra dialog och ett gott samarbete med företagen i kommunen vill vi utveckla. Vi ska fortsätta bostadsbyggandet och ha planerad industrimark. Utbildning är viktigt, för barnen i grundskolan och för att företagen ska få utbildad personal. Vårt parti har ett flertal förslag kring traineeplatser och lärlingsutbildningar.

Peter Ohlsson (M):

– Det är viktigt med ett professionellt mottagande i kommunen: snabba bekräftelser, positivt bemötande, hög tillgänglighet, lyhördhet/öppenhet/flexibilitet. Även ett nej/avslag kan förmedlas i positiv anda. Byggfärdiga tomter, för såväl små som stora aktörer, behövs, liksom företagsbyar/-hotell.

Göran Bodlund (MP):

– Vi menar att speciellt småföretagen är nyckeln till nya jobb och därför är före¬tagandet mycket viktigt för oss. Vi kommer att arbeta för goda kommunikationer till och från Nykvarn och erbjuda bra boende i kommunen samt föra en dialog med företagen om deras behov.

Lars-Erik Aili (FP):

– Samverkan mellan kommunen, politikerna och företagarna/företagarföreningen utvecklas. Det stora antalet fåmansföretag ges förbättrade möjligheter att utvecklas. Centrumnära kontorslokaler och företagsbyar i Mörbyområdet skapas. Det gamla bruksområdet kan bli ett utvecklingscentrum för företag och utbildning.

Börje Karlsson (C):

– Vi tror att det viktigaste för Nykvarns företagare är att man har en väg in till kommunen och det bör vara via en företagslots. Vidare är det viktigt att det finns planlagd mark för såväl små som större företag som vill etablera sig eller bygga ut. Det är också av största vikt att det finns ett fungerande näringslivsråd.

Leif Eriksson (V):

– Vänsterpartiet kan inte göra något alls för att företagarna ska trivas i Nykvarn med det blygsamma inflytande vi har. Efter valet kanske vi inte har något inflytande alls. Det ¬ligger helt på folkets röster den 14 september.

Sverigedemokraterna i Nykvarn har inte givit något svar på frågan.

Näringslivet i fokus i visionen

I Nykvarns kommuns vision för 2025 är näringslivet ett av fem fokusområden.

I visionen står bland annat: ”I Nykvarn skapas möjligheter för det växande företaget med kreativa och utvecklande miljöer, där kommunen agerar som katalysator för en dynamisk utveckling.”

Och dessutom: ”Kommunen är ungdomlig, snabb och smidig i sitt agerande på ett sätt som för tanken till vårt varumärke: Nykvarn – ung, vild och vacker!”. Övriga fokusområden är boende, centrum, skolan samt infrastruktur och pendling.