Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både närodlat och importerat behövs för matförsörjningen

I våras uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hushållen att vara förbereda på en situation är där det bland annat blir brist på livsmedel. Sverige kan i värsta fall drabbas av allt från allvarliga olyckor, extremt väder och militära konflikter.

Just nu plågas det svenska jordbruket av en allvarlig torka. Den senaste skörden av fodergrödor var mellan 0 till 30 procent av det normala. Bristen på foder gör att det kan bli nödvändigt att skjuta hästar, enligt Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.

Det är viktigt med åtgärder på kort sikt, som att söka krisstöd från EU, för att förhindra att konsekvenserna av den pågående torkan förvärras. Samtidigt ger detta skäl att fundera över hur livsmedelsförsörjningen kan säkras i svåra situationer framöver.

Det går inte att med all säkerhet säga att denna torka beror på klimatförändringarna, men det finns en del som tyder på att så är fallet. Den statistiska sannolikheten för den medeltemperatur Stockholm hade i maj är tre på en miljon, enligt SMHI. Och vi kan räkna med fler torra och varma somrar framöver, enligt Jordbruksverket.

Ett land som är helt självförsörjande riskerar att bli väldigt utsatt om det uppstår problem med landets matproduktion, som exempelvis torka.

Klimatförändringarna och ökad osäkerhet i Sveriges närområde gör att vi bör akta oss för att bara ha en lösning för vår livsmedelsförsörjning. Ett helt importberoende jordbruk är givetvis riskabelt ifall det skulle uppstå en säkerhetskris i Sveriges närområde som gör att transporterna till Sverige hotas. Risken med att vara helt importberoende handlar inte bara om själva maten, utan även om sådant som används för att producera maten. Många traktorer drivs av importerade fossila bränslen. Enligt en rapport beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är en övergång till ett fossilfritt jordbruk den bästa livsmedelsberedskapspolitiken.

Men att vara helt självförsörjande löser inte alla problem, det kan till och med vara riskabelt. Ett land som är helt självförsörjande riskerar att bli väldigt utsatt om det uppstår problem med landets matproduktion, som exempelvis torka. Det är osannolikt att hela världen har extremväder samtidigt. Att genom handel ha tillgång till fler av världens jordbruksmarknader är en nödvändig riskspridning när klimatförändringarna blir värre. Länder med för tillfället bättre förutsättningar för matproduktion kan sälja mat till länder med för tillfället sämre förutsättningar. För att minska sårbarheten bör ett land ha flera handelsförbindelser och helst i olika delar av världen, som skydd ifall en region drabbas av extremväder. Även i ett läge med säkerhetskris i vårt närområde har handel en roll att spela. Försvarsberedningen konstaterar att “Det är viktigt att Sverige redan i fredstid samarbetar med flera olika leverantörer, särskilt i våra grannländer för att säkra import eller byteshandel av strategiska produkter.”

Lösningen är snarare en kombination av närodlat, reservlager, fossiloberoende jordbruk, att vårda handelsförbindelser och att ta fram grödor som passar i ett varmare och torrare klimat.

Det är riskabelt att lägga alla ägg i samma korg, oavsett om korgen är import eller självförsörjning.