Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backman inför kvällens premiär: "Slår man inte Borlänge har man inte i kvalserien att göra"

SSK spelar sin första match i morgon. Men redan i kväll inleds kvalet till hockeyallsvenskan – när Borlänge tar emot Västervik. En match som Västervik tänker vinna. "Slår man inte Borlänge har man inte i kvalserien att göra", säger SSK-fostrade backen Erik Backman.

Allettornas segrare Borlänge och Västervik är de lag som varit spellediga längst inför kvalserien till hockeyallsvenskan, även om de faktiskt inte var klara för serien först av alla – Sundsvalls chanser att undvika kval försvann redan i början av februari, med sju omgångar kvar av allsvenskan.

Västervik tillhör favoriterna i kvalserien efter sin framfart i både hockeyettan södra och allettan södra.

– Det är rätt att vi får bära ett visst favoritskap. Nu går det inte att gömma sig bakom att Södertälje har större spelarbudget, Troja har en finare arena, eller att Sundsvall och Asplöven kommer från Allsvenskan. Sundsvall och Asplöven är här för att de inte har varit tillräckligt bra och de har mestadels förlorat den här säsongen. Vi har vunnit i stort sett allt, säger SSK-fostrade Erik Backman, 22, till Västerviks-Tidningen.

Och vinna tänker laget fortsätta göra i kväll, mot ett Borlänge som alltså precis som Västervik haft ett längre speluppehåll inför serien.

– Jag har ingen vidare koll på Borlänge, men det ska vara en passande uppgift. Vi får se hur ringrostigt det kommer att vara för båda lagen, jag har aldrig varit i den här situationen tidigare, men vi ska spela enkelt till en början och komma in i det. En seger ska vi ha, det kanske låter hårt men slår man inte Borlänge har man inte i kvalserien att göra.

Dalalaget är kvalseriens mest profillösa lag. Borlänge kommer visserligen från hockeytokiga Dalarnas största stad och näst största kommun, men verkar i ett landskap där det är Leksand som regerar SoFu (söder om Fu, se fotnot). I hockeyettan västra hade laget ett publiksnitt på blygsamma 351 åskådare per match. Men i allettan vaknade intresset något och i snitt närmare tusen personer (973) sökte sig till Borlänge ishall för lagets matcher. Till premiären i kväll räknar klubben med fullt hus – 1 500 åskådare.

Borlänge HF, som under många år verkade under namnet HC Dobel, bildades 1981 och är en sammanslagning med rötter i flera klubbar från staden. Den mest kända är kankse Tunabro IF, som spelade i högsta serien under ett antal år på 70-talet. En ung stjärna i laget då var Roland Eriksson som senare blev både landslagsman och NHL-proffs och spelade i elitserien i bland annat Leksand. En annan profil med Borlänge som moderklubb är Skellefteås forward Mattias Ritola.

Det nuvarande laget är hemvävt, med inte mindre än 17 spelare från Dalarna. Här finns få spelare som kan betraktas som etablerade stjärnor ens på den här nivån – hela laget tillsammans har inte mer än 32 matchers rutin från spel i högre serier.

– Vi har ett oprövat lag som inte så många hade koll på. Sedan har i fått ihop en bra grupp och många bra spelare, det kombinerat har gjort att vi kunnat vinna två serier. Det är inget dåligt lag som kan göra det, säger 27-årige centern Marcus Andersson till Dalarnas Tidningar.

Andersson, en av två spelare i laget med Borlänge HF som moderklubb, är medveten om att Borlänge inte tillhör favoriterna. Men han är inte redo att ge upp på förhand.

– Vi blir väl nederlagstippade men det passar oss väldigt bra. Vi kommer att smyga med där i mitten och sedan i slutet kommer vi gå om dom och alla kommer att undra vad som hände. Jag tror att vi har lika stora chanser som de andra lagen att knipa en topp två-placering och jag tror inte det skiljer så mycket mellan lagen, säger han till DT.

Samtidigt är han medveten om att laget ställs inför en tuff uppgift i kväll.

– Jag kanske håller Västervik som en liten favorit (i serien). Jag har sett Asplöven någon match och jag blev inte jätteimponerad då. Men det är väl det man får se nu när man får spela mot dem. Sundsvall har jag ingen koll på.

Västervik, ja. Erik Backmans lag kräver kanske ingen utförlig presentation för Södertäljepubliken. Har finns utöver Backman även tidigare SSK-spelarna Oskar Drugge och Sebastian Bengtsson. Samt en annan gammal SSK:are, Ragnar Karlsson, i båset som assisterande tränare. Men framförallt finns ett riktigt bra lag – som slog SSK med 6-0 i en avgörande match på hemmaplan i slutet av allettan.

Västervik har aldrig spelat i högsta serien, men gjorde några framgångsrika säsonger i näst högsta serien på 90-talet – framförallt 1996/97 då man spelade playoff och bara var en matchserie (som man förlorade mot Linköping) ifrån en plats i kvalserien till elitserien. Klubbens främsta bidrag till svensk hockey är förre Leksandsforwarden Niklas Eriksson, som bland annat var med i det svenska landslag som vann OS-guld 1994 i Lillehammer.

Nu vill klubben, som hade ett publiksnitt på 1 565 åskådare per match i allettan södra, göra grannen Oskarshamn sällskap i allsvenskan.

– Vi känner att det är fullt rimligt att vi klarar det. Jag tycker vi har större chans att gå upp nu trots att det bara är två lag som gör det (mot fyra i fjol), säger Erik Backman till Västerviks-Tidningen.

Fotnot: Fu i SoFu (South of Fu) är en by i sydöstra delen av Mora kommun. Vi valde den för att det lät bra. Var den egentliga gränsen för Leksands herravälde i Dalarna går vet vi inte säkert. Det kan vara längre söderut, i Garsås, eller kanske närmare själva tätorten Mora, i Färnäs. Men i själva Mora är MIK störst.