Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avloppsfrågan kräver mer än löst tyckande

Utan sakkunskap och med en massa faktafel utmålar tre personer avloppsanläggningen i Ytterjärna som någon sorts miljöbov och hot mot Järnafjärden i en debattartikel. Tittar man på fakta är detta påhopp rent absurt.

Skribenterna är sedan länge profilerade motståndare till mycket som görs i Ytterjärna och för säkerhets skull pekar de i debattartikeln hela 60 år tillbaka i tiden.

Den aktuella sanningen är att avloppsanläggningen i Ytterjärna har bättre reningsresultat och mindre utsläpp än de flesta kommunala reningsverk i hela Stockholmsregionen. Detta har vi visat genom otaliga vattenprov som analyserats på ackrediterat laboratorium, och det är också något som en av landets ledande experter på markbaserad rening av avlopp kan intyga.

Miljökontoret i kommunen har hävdat att avloppsanläggningen har risk för utsläpp av för mycket fosfor och miljödomstolar har sedan gått på den linjen. Dock finns inga analysrapporter som direkt stöder detta.

Däremot finns en mängd underlag och löpande analysrapporter sedan ett par decennier tillbaka som visar att avloppsanläggningen fungerar bra. Dessa uppgifter är offentliga via de årliga så kallade miljörapporterna och vem som helst är välkommen att ta del av våra analyser. Vi menar att vi håller oss inom de uppsatta riktvärdena.

Vi och många av verksamheterna här i Ytterjärna är tydligt inriktade på miljö och långsiktig hållbarhet.

Men det är ändå klart möjligt att förbättra avloppsanläggningen ännu mer vilket också bekräftas av Mark- och miljödomstolen. Vår intention är att i en bra dialog med miljökontoret och miljönämnden i Södertälje kommun åstadkomma en för alla långsiktigt acceptabel hantering av avlopp från Ytterjärna. Vi och många av verksamheterna här i Ytterjärna är tydligt inriktade på miljö och långsiktig hållbarhet.

Det finns olika typer av avloppslösningar, kommunala och privata, inte minst på landsbygden. Bland annat finns i vårt land väldigt många avlopp som, liksom avloppsanläggningen i Ytterjärna, bygger på markbaserad rening som exempelvis infiltration i marken. Dessa lösningar är erkända som robusta och säkra lösningar för en effektiv avloppsvattenrening.

När man från fall till fall bedömer olika avlopp, kommunala såväl som privata, tycker vi det är angeläget de får samma behandling och en skälig bedömning av åtgärder.

Alla sådana här bedömningar kräver riktiga fakta och verkliga fackkunskaper. Det är dock något som personerna bakom debattartikeln i LT uppenbart inte har. Löst personligt tyckande hör inte hemma i den här viktiga sakfrågan.

Paula Philgren

vd Frötallen AB

Hans Petter Sveen

styrelseordförande Frötallen AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel