Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrsbadet var en livsfara - skyddsombud satte stopp

Akut rasrisk var anledningen till att Sydpoolens äventyrsbad stängdes omgående.– Ingen av oss vågade gå på helg med risken att taket kunde rasa, säger Kicki Höglund, regionalt skyddsombud på Kommunal.

Att äventyrsbadet fick stänga med omedelbar verkan i fredags kväll berodde på att byggnaden var en livsfara för personalen. Enligt Kicki Höglund, regionalt skyddsombud på Kommunal, var risken för ras akut.

– Ja, annars går vi som skyddsombud inte ut och meddelar ett skyddsstopp. Jag har haft en lång dialog med det lokala skyddsombudet och ingen av oss vågade gå på helg med risken att taket kunde rasa, säger hon.

En bärande pelare som håller upp taket på Sydpoolens äventyrsbad är i så dåligt skick att taket riskerar att rasa skriver Kicki Höglund till Arbetsmiljöverket när hon meddelar att verksamheten stoppas med stöd av arbetsmiljölagen.

Det lokala skyddsombudet, som vill vara anonym, säger sig fått reda på pelarens skick i torsdags i samband med en besiktning inför en renovering.

– Då sa han att den var i så dåligt skick att det kunde hända grejer. Då pratade jag med Kicki om vad vi skulle göra och vi tog det gemensamma beslutet att stänga, säger det lokala skyddsombudet.

Beslutet om så kallat skyddsstopp togs kring klockan 18 på fredagen. Det lokala skyddsombudet tycker att det kändes olustigt att få reda på att taket kunde rasa in.

– Samtidigt är det därför man som ansvarig tar det här beslutet direkt.

Beslutet innebär att ingen får vistas i lokalerna under stoppet. Några vidare åtgärder kommer arbetsmiljöverket inte göra för tillfället.

– Risken för att någon skadas är borta. Arbetsgivaren får inte släppa in någon där för då bryter han mot stoppet, säger Kent Jansson, chef för obligatorisk tillsyn på Arbetsmiljöverket.

I stället är det upp till Actic att kräva att stoppet hävs och visa på varför.

– Under skyddsombudsstoppet har skyddsombud och arbetsgivare fortfarande en chans att komma överens om vad som behöver göras. Innan dess lägger vi oss inte i, säger Kent Jansson.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket föreslår Kicki Höglund renovering av äventyrsbadet för att det ska få öppna igen.

Kommunen blev överraskade av stängningen. I måndags hölls ett möte med Actics vd Christer Zaar.

Fick ni då veta att den akuta rasrisken var orsaken till stängningen?

– Det var en serie omständigheter men att det blev så akut handlade om arbetsmiljöskäl, säger Staffan Jonsson.