Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avdraget ger en extra månadslön

Jobbskatteavdraget har gjort det enklare för ­vanligt folk att leva på sin lön i Sverige. Det fjärde ­steget av avdraget som infördes vid årsskiftet är en av flera viktiga delar i en samlad politik för fler jobb.

Vid årsskiftet infördes det fjärde steget i jobbskatteavdraget och nu får alla som jobbar ut ytterligare lite mer i lön. En central del i vår politik för fler jobb har varit att göra det enklare för människor att leva på sin lön i Sverige. Med lägre skatter på vanliga inkomster blir det mer lönsamt att arbeta och fler får möjlighet att konsumera, vilket dämpar den ekonomiska krisens effekter. Vi är stolta över att de största skattelättnaderna har gått till personer med små och medelstora inkomster.

För en sjuksköterska i Södertälje som tjänar 23 000 kronor innebär det 1 593 kronor mer varje månad. Jobbavdragen innebär också att ett vårdbiträde har fått en hel månadslön mer per år att röra sig med. För många kan det betyda att de kan ta med barnen på semester eller att det finns pengar kvar sista veckan varje månad.

Utöver att många får livspusslet att enklare gå ihop när de får behålla en större del av sin lön är jobbskatteavdraget viktigt för att skapa fler jobb. Jobbskatteavdraget skapar förutsättningar för fler i arbete och bidrar till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

En förstärkning av jobbskatteavdraget är därför särskilt viktig nu när vi ska arbeta oss tillbaka ur finanskrisens spår – inte minst för att hindra arbetslösheten från att bita sig fast på en hög nivå. Genom jobbskatteavdraget ökar även människors inkomster,

vilket stimulerar konsumtionen och förhindrar att fler jobb försvinner.

Tillsammans med satsningar på omställning och rehabilitering så att människor kan komma tillbaka till arbetsmarknaden samt en minskad regelbörda och sänkta egenavgifter för företagare läggs grunden för den långsiktiga återhämtning som kommer att behövas för att skapa fler jobb.

Vi gör även stora satsningar på utbildning, bland annat genom att antalet utbildningsplatser utökas. För att undvika uppsägningar i välfärdens kärna har vi dessutom tillfört 17 miljarder till kommuner och landsting.

De förslag som vänsterpartierna hittills presenterat pekar i stället på helt andra prioriteringar. Trots tal om fler jobb och fler företag har socialdemokraternas politik fastnat i gamla spår. Riktningen är tydlig – i deras värld är inte alla jobb lika mycket värda och ersättningar och bidrag ska höjas genom att göra det mindre lönsamt för vanligt folk att gå till jobbet. I ledningen för vänsterpartierna har socialdemokraterna valt att byta arbetslinje mot bidragslinje.

Vi moderater och de andra partierna i alliansen tror i stället att arbetslinjen är viktigare än någonsin. Att göra det mer lönsamt att arbeta är en viktig del i en samlad politik för fler jobb.

Finanslandstingsråd

Per Schlingmann (M)

Partisekreterare

Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel