Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aukustis döttrar besvikna på kommun och polis

För 19 dygn sedan försvann Aukusti Sarajärvi. Att han inte hittar hem har döttrarna länge levt med utan att få gehör från Södertälje kommun.

Annons

När 72-årige Aukusti Sarajärvi gick hem-ifrån den 29 november hade han nyligen blivit återfunnen. Dottern Eija Sarajärvi bor nära pappa och berättar att oron och letandet blivit vardag.

– Han går bort sig flera gånger i veckan. Vi vet inte vad vi ska göra, säger Eija.

Aukusti tycker inte att han behöver vård, han har på pappret ingen diagnos och bedöms inte som farlig. Därför kan han inte tvingas flytta till ett boende med mer hjälp. Dottern är arg, ledsen och besviken på att inte få tillräckligt stöd.

– Det känns inte som att kommunen trott på oss. Och läkaren säger att han inte är en fara för sig själv. Men tänk bara när det är vinter och kallt, säger Eija.

På morgnarna innan jobbet går Eija förbi Aukusti för att se att allt är bra. Efter jobbet går hon eller systern dit. Pappan har hemhjälp men ingen som är med honom dygnet runt.

– Oron sitter i hela tiden men vi jobbar heltid och har inte möjlighet att vakta pappa jämt, säger Eija.

Aukusti har under lång tid haft svårt att hitta hem, men sen han blev ensamstående i somras har det urartat.

– Vi har ringt polisen många gånger när pappa försvunnit och vi förstår att de har annat att göra än att leta efter vår pappa. Vi vågar nästan inte ringa mer, det känns som att de är trötta på oss, säger hon.

Mitt i sökandet efter Aukusti har Eija lite svårt med tidsbegreppen, men hon tror att det var efter tio timmar som hon anmälde honom försvunnen sist. När hennes svåger sex timmar senare ringde för att fråga om polisen kunnat lokalisera mobiltelefonen så fick han veta att någon anmälan inte var emottagen ännu.

– Jag tycker inte att polisen skött det särskilt bra. Det tog väldigt lång tid innan efterlysningen kom ut på deras Facebook till exempel, säger Eija.

Polisen uppgav efter helikoptersökningen förra veckan att de på grund av Aukustis historik inte misstänker brott och att de därför inte aktivt söker efter 72-åringen om inga nya tips kommer in. Missing people som också engagerat sig står färdiga att ge sig ut om nya trovärdiga vittnen kommer fram. Annars gör döttrarna sitt bästa för att leta själva.

– Släkten har varit här i flera dagar men nu har de åkt hem. Jag vet inte var vi ska leta och själv har jag ingen bil så det är svårt, säger Eija.

Nyligen fick hon besked från kommunen att det nu finns en tillfällig plats för Aukusti på ett boende mellan Salem och Tumba. Den står tom tills dess han återfinns. Helst skulle dottern se att pappan fick bo närmre.

– Jag skulle önska att han fick komma till Mariekällgårdens finska avdelning.

Södertälje kommun menar att de utan personens medgivande inte kan placera

någon på särskilt boende. Trots att anhöriga vittnar om en ohållbar situation.

Aukustis döttrar vill att han ska få plats på särskilt boende, men 72-åringen måste själv samtycka för att Södertälje kommun ska kunna placera honom, säger Eva Pedersen-Wallin på Södertälje kommun som arbetar med stöd i vardagen för äldre.

– Det är en väldigt påfrestande situation för anhöriga, det har vi all respekt för. Men vi kan inte rå på lagstiftningen. Det jag kan råda till är att ha ett tätt samarbete med biståndsbedömaren för att motivera personen, säger Eva Pedersen-Wallin.

Till dess personen kommer på andra tankar jobbar kommunen med insatser

i hemmet säger hon. En demensdiagnos är inte avgörande för placering, den underlättar bara så att personen får rätt hjälp.

Överläkare Daniel Pettersson på Södertälje sjukhus minnesavdelning säger att diagnos också kan utesluta att det handlar om sjukdomar som kan medicineras.

– Man kan få demenssymptom av tumörsjukdom, hormonrubbningar och depression. Då kan man behandla, säger han.

Daniel Petterson menar att man med ett läkarintyg kan få en god man som tar beslutet åt personen, men då ska man inte kunna ta hand om sig själv alls.

– Fungerar det i hemmet i övrigt, men problemet har varit att han gått ut så kan det vara svårt att säga att han klarar sig så pass dåligt, säger han.