Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auktionsplats där det kunde gå vilt till

Denna något lantligt betonade stadsmiljö är tagen under 1890-talet upp vid det som då kallades Oxtorget.

Platsen är belägen utmed Oxbacksgatan strax före dess anslutning till Kaplansgatan. Av det man ser, finns inget kvar. Huset till vänster inrymde under slutet av 1700-talet ett

apotek som från 1803 och en tid framåt vilket drevs av apotekaren Carl Johan

Plageman.

Gatan som går in mot vänster heter Bondegatan och namnet anknyter till den lantliga miljön. Bönder från de kringliggande socknarna kunde där hitta ett enkelt logi.

Mera till vänster ser man en bodlänga som tillhörde det åkeri som då fanns där vi i dag kan se ett lekis.

I förgrunden ligger ett inhägnat fält som användes vid de kreatursauktioner som hölls på platsen. Det var stundom livliga tillställningar med sprit och slagsmål som polisen hade viss möda att få ordning på. Där den tidens dragare höll till, finns sedan något halvsekel en parkeringsplats.

Området var ännu ganska lantligt fram till mitten av 1930-talet då byggaren Edoff lät uppföra tre moderna bostadshus. På den plats där fotografen stod ser man i dag Frälsningsarméns stora bygge.