Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vårda sina saker är klimatsmart

Annons

Allt var sannerligen inte bättre förr. Men man levde inte i en slit- och slängkultur. Man tillverkade hus, möbler, urverk, verktyg etcetera med god kvalitet för lång hållbarhet.

Anmäl text- och faktafel

För inte alltför länge sedan tog man även vara på det som var trasigt och slitet. Vanligt folk stoppade sina strumpor, sydde om och lagade kläder, vände på slitna skjortkragar, lagade sina skor, reparerade sina prylar, bakade och lagade mat från grunden, tog vara på allt, resterande potatisskal och avgnagda ben gavs till bondens grisar och grannens hund i sin koja.

Bilar fanns i mindre skala, men de flesta gick, cyklade, åkte spårvagn eller hästskjuts. Vanligt folk levde i en sparsamhetskultur med en ryggrad av naturlig återanvändning och med en know how om ett tillräckligt gott liv just då, som inte finns på samma sätt i dagens välstånd och eviga överflöd av kommersiellt skapade behov inklusive sopberg.

Sparsamt leverne och återanvändning är dock viktiga stöttepelare inför de klimatförändringar vi nu står inför.

Även i dag förekommer äldre tiders leverne med sparsamhet och återanvändning här och var – men nu kallas det fattigdom. Allt utifrån dagens värderingar om den "lyckonorm" med hög köpkraft och slit- och slängkultur som välståndet skapat.

Sparsamt leverne och återanvändning är dock viktiga stöttepelare inför de klimatförändringar vi nu står inför. Att åtgärda dessa kommer att kräva en vidareutveckling av forskning och teknik, samt ett förändrat samhälle, samhällsekonomi, näringsliv och en förändring av våra nuvarande värderingar om välstånd.

Nu gäller det att se klimatförändringarna i vitögat, men även inspireras av äldre generationers livserfarenheter.

Men tiden krymper, vi lär bara ha fem år på oss att vända klimatförändringarna. Så det är just nu som politikernas genuina engagemang och tunga beslut behövs som mest. Än finns det hopp.

Anna-Clara Wikberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare