Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara eller inte vara kvar?

Om två månader går britterna till valurnorna. Opinionsvinden talar just nu för att de vill fortsätta att vara en del av Europa.

Världens kanske främste dramatiker, William Shakespeare, vidgade vyerna åt sina samtida läsare.

Naturligtvis litterärt med en fantastiskt språkdräkt, men också geografiskt – där han tog dem ut till exotiska platser i Europa, som till konungariket Danmark (Hamlet) eller italienska Verona (Romeo och Julia) och Venedig (Othello).

Det lär ha varit en upplevelse. Betänk att detta var långt före lågprisflygen och internets tid – en tid då avstånden var större.

Just i dag är det exakt 400 år sedan Shakespeare dog – och då de flesta källor anger att han dog på sin födelsedag är det också 452 år sedan han föddes.

Och som sig bör kommer detta uppmärksammas stort.

Det ser ut som en tanke att dörröppnaren till Europa, Shakespeare, hyllas samtidigt som vi närmar oss den folkomröstning om ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap där samma dörr kan slås igen.

I dag är det på dagen två månader kvar dit.

Det är inte vilken folkomröstning som helst. Om det brittiska folket väljer att stänga sig ute från övriga Europa kommer det få stora konsekvenser – för främst Storbritannien, men givetvis också för EU och resten av världen.

Det är till exempel ingen hemlighet att USA:s president, som anlände till London i går för dels en artighetsvisit hos 90-åriga drottningen Elizabeth, dels ett möte med premiärminister David Cameron, har sin åsikt klar.

BBC:s kolumnist Jon Sopel citerar vad Obama tidigare sagt om betydelsen av att britterna är kvar i EU. ”Vi vill att vara säkra på att Storbritannien fortsätter att ha en stark påverkan på Europa. Eftersom vi tror att de värden vi delar är de rätta värdena – inte bara för oss, utan för hela Europa och hela världen.”

Liknande synpunkter kan du få från vilken ledare som helst i den demokratiska världen – för att inte tala om hos övriga européer. En undersökning visar att 78 procent av tyskarna, mer än två tredje-delar av spanjorerna och nästan sex av tio fransmän vill att Storbritannien ska stanna i EU. Det är i princip bara Vladimir Putin och Donald Trump som är positiva till ett Brexit – eftersom det gagnar deras egna syften.

Men nu är det varken Obama, Putin eller Trump som avgör. De har inte rösträtt den 23 juni.

Och i en kampanj som hittills mest präglats av stora delar allmänt tyckande i ett högt tonläge och mycket få delar rejäla faktabaserade beräkningar om vad ett utträde betyder är utgången oviss.

Den färskaste opinionsmätningarna visar att de som vill vara kvar i EU har ett marginellt försprång – 38 mot 34 procent. 28 procent har inte bestämt sig. Än finns tid att övertyga dem om vitsen med att stanna i Europa.