Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att springa milen, vad får vi ut av det?"

Syrianska rullade i gång försäsongen den här veckan. Med bollen i centrum.– Vi ska äga boll. De ska få jaga, säger nye tränaren Bosko Orovic.

Glöm intervaller. Glöm mjölksyreframkallande helplansruscher. Och glöm framförallt milspåret.

– Det är förlegat. Det är bevisat att vi till exempel inte ska träna med mjölksyra. Att springa milen, vad får vi ut av det? Du springer maxlöpningar på matcher. Återhämtningen ska bli bra. Och det du ska göra i match, det ska du träna, säger nye Syrianskatränaren Bosko Orovic.

Syrianska ska dominera bollen under Bosko Orovic. Och tränar därefter. Passningar, press och än fler passningar alltså.

Sitt första träningspass för försäsongen inledde Orovic talande nog med kvadraten.

– Jag brinner väldigt för tysk- och spanskinfluerad fotboll. Man får inte glömma

omställningar, det är väldigt viktigt. Men någonstans är filosofin bollinnehavsinriktad. Vi ska äga boll. De ska få jaga boll, säger 43-åringen.

Hur utvecklade du din fotbollsfilosofi?

– Den kom nog rätt så tidigt. Vi hade ett juniorlag som spelade ett passningsorienterat spel. Sedan kom man upp till allsvenskan och det var mycket … tjong och sånt. Då tänkte jag att om jag blir tränare ska jag utveckla en egen spelfilosofi. Sedan snor man mycket. Från Bayern München, Arsenal, Barcelona, bland annat. Dortmund när de hade sitt omställningsspel. Att få in bollinnehav med omställningar, det är mumma.

Hur försöker du balansera bollinnehav och effektivitet? Att få ut något av passningsspelet?– Det är inte bara en sak vi ska hålla. Det finns en plan med bollinnehav. Att motståndarna till slut tröttnar och fuskar lite. Jag delar upp det i presslinjer: en anfallslinje, en mittfältslinje och en backlinje. När du kommer förbi mittfältet, där pratar vi inte bollinnehav längre – då ska vi ha ett övertag, helst fem mot fyra. Vi ska ha bollinnehav för att lura till oss ett fem mot fyra – sedan är det fullt ös.

Vad kräver spelsättet av spelarna?

– De ska besitta en bra spelförståelse. Funktionell teknik och spelförståelse. Jag vill ha fart. Få tillslag och spelförståelse. Nu har de haft en possessionsinriktad tränare tidigare och det underlättar för mig, säger Bosko Orovic.

På måndagen bekantade tränaren sig med sin trupp för allra första gången – och under delar av träningen diskuterade han med Syrianskas sportchef ”Janne” Melkemichel. Nyförvärv är att vänta.

– Det finns lite som vi känner att vi vill plocka in. Vi har blivit av med några duktiga spelare – och två fantastiska, Gabriel Somi och Saman Ghoddos. Vi har en plan på att ta in spelare, vi är inte klara med truppen.

Ett potentiellt nyförvärv är anfallaren Ahmed Abdultaofik, senast i Ljungskile. En spelare som Orovic fick upp ögonen för redan när han spelade i Lettland.

Hur upptäckte du honom där?

– Jag följer fotbollen. Eller, jag är sporttok. Allt med sport. Inte golf. Men allt annat. Jag följer allt. Allt från hockey, SSK, till amerikansk fotboll. Det är favoritsporten.

Amerikansk fotboll och laget närmast hjärtat, New York Jets. Vad är det där som fascinerar, egentligen?

– Upplägget, taktiken, tankarna, hur de tränar och hur långt före resten av världen de ligger i träningar. Jag följer ju det programmet, Hard Knocks (en årligt återkommande HBO-dokumentär om ett lags träningsläger och gallring av truppen, LT:s anm.). Tänk att ha så mycket detaljer och individuella tränare i fotboll.

Fotboll brukar ju, i alla fall i Europa, kallas för "det gröna gräsets schack". Vad är då amerikansk fotboll?

– Ja, du, då är det eliten av schack. Jag är fascinerad av hur detaljerat allt är. Av quarterbacks och running backs. Och allting de ska kunna.

Och där någonstans, i NFL-lagens djupa och detaljerade spelböcker, hittar Bosko Orovic inspiration till den egna träningsplanen. För att nå en mer taktiskt strukturerad fotboll, en riktning som han tror att sporten är på väg i.

– Jag försöker någonstans, ska du veta. Att inöva mönster till anfall. Det kommer att komma dit tror jag. Att taktiskt sett veta och få in i hjärnbalken att nu är bollen där borta, då är det en sån här löpning, eller en alternativ löpning. Mata in det i spelarna. Sedan krävs det ju väldigt mycket i mitt spel. Jag är nog väldigt olik de flesta tränarna.

På vilket sätt?

– Jag gillar passningsorienterad fotboll där vi vet vad vi ska göra när vi har boll. Väldigt många tränar till 90 procent på vad de ska göra när de inte har boll. Jag vill vända på det. 90 procent med boll och 10 procent utan boll.

Bollen är i centrum. I år ska Syrianska dominera den.