Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Att skriva är ett lyckorus, det är som att ha hittat hem”

Anni Svensson samlar på vackra ord och meningar. Hon spar dem i sin skrivarbok och en vacker dag finner de sin plats i något av hennes många skrivprojekt.

En stor lind, ett vårdträd, står på tunet vid Edesta gamla skola i Hölö, till skydd för huset och de som bor i det, enlig gammal folktro.

Under just den här stora lindens skyddande grenverk bor Anni Svensson med sin sambo Stefan och dottern Nike.

Anni jobbar som kommunikatör på Telge energi och här på Petersborg, som huset heter, finner hon ro och samtidigt energi och kraft genom att blogga, skriva krönikor och jobba på sina olika bokprojekt. För det är skriva hon vill. Och bästa bollplanket då är sambon Stefan Åkerström.

– Stefan förstår min passion till skrivandet, han har sett glöden i mig, säger Anni Svensson och skrattar.

– Jag har min skrivartid ett par kvällar i veckan och ett par timmar på söndagarna och det respekterar familjen, som då brukar åka i väg någonstans eller kanske titta på en film.

När Anni skriver brukar hon ofta stå i köket vid någon av sina datorer på den stora köpmansdisken, en välbevarad rest och ett kärt minne från Södertälje järnhandel, där Annis pappa en gång jobbade och där hon brukade hälsa på honom.

Anni har alltid tyckt om att skriva. Ända sedan hon var liten, berättar hon.

– Jag började skriva tidigt, satte samman ord, meningar och texter. Det började med att jag skrev dagbok och senare även poesi och dikter, säger hon.

Hon visste redan i tonåren att det var skriva hon ville, men hon trodde samtidigt att det inte var något hon kunde livnära sig på.

På på gymnasiet blev det i stället till att läsa ekonomi, för det var en bra grund att stå på. Det var vad alla sade, berättar hon.

Men det var inget för Anni. I stället hamnade hon på olika vägar i säkerhetsbranschen där hon sedan arbetade i 23 år.

– Jag hade olika jobb där, åkte på utryckningar, jobbade natt, lagade läckande kylboxar och täppte till trasiga fönster. Men jag kände att jag ville vara med och utveckla och påverka när jag såg saker som kunde förbättras.

Hon sökte och fick en tjänst som driftchef och hamnade nära bolagets informationschef och det var då intresset för att skriva började ta fart.

– Jag kände att jäklars, det är det här jag ska jobba med.

Och på den vägen blev det, Anni blev efter en tid informationschef i världens största säkerhetsföretag och jobbade med intern och extern kommunikation.

– Jag fick barn under den här tiden och började fundera över mitt liv. Jag hade ju sedan jag var 14 eller 15 år velat skriva en bok, men hur skulle jag få tiden. Då kände jag att det var dags att göra något annat.

Det är så det brukar bli, hon kommer till en punkt då hon känner att hon behöver utvecklas och göra något nytt. Det blev Telge Energi och ett jobb som kommunikatör.

– Nu hade jag inte lika långa resor och kunde då börja ägna mig mer åt familjen, mina vänner och mitt skrivande. Och träning.

Träningen sker på Annis villkor och utan stress. Det är för att må bra, för att läka och att leva. Efter en cykelolycka förra våren, då vägen tillbaka blev både lång har träningen Den har också fått Anni att bli ödmjuk inför livets bräcklighet.

– Jag bröt ena armen på tre ställen och slog ut flera tänder. Det tog nästan ett halvår innan jag var tillbaka på jobbet igen och innan dess var det mycket mycket sjukgymnastik, promenader i skogen och många svordomar.

Det blev en lång och tung väg tillbaka och Anni hann fundera mycket. Fanns det något positivt i allt detta elände, var frågan hon ställde sig.

– Det var då jag började blogga och skrev min första krönika, som jag skickade till veckotidningen Allas. Rubriken var ”Ha kul på vägen” och handlade om olyckan, hur man tar sig ur och kommer över något jobbigt.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Annis första blogginlägg gillades och delades över 20 000 gånger.

– Jag kände att det var en dröm som höll på att gå i uppfyllelse. Min nästa dröm är att jag till sommaren står i bokhandeln på Kringlan och signerar min första bok.

Många järn i elden

Namn: Anni Svensson

Ålder: 46 år

Bor: Norrvrå, Hölö

Gör: Kommunikatör på Telge energi.

Familj: Sambon Stefan Åkerström, 47 och dottern Nike, 9.

Intressen: Skriver på flera böcker, varav den första beräknas vara klar till årsskiftet. Anni har också en egen blogg samt uppdrag som gästbloggare. Hon målar en del, utövar yoga, promenerar och tycker om att umgås med vänner.