Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att sälja Telge Energi vore riktigt dumt, Robert Halef

Vid årsskiftet lämnar jag ordförandeposten i Telge energi efter fyra år. Jag såg, när jag tillträdde uppdraget, två viktiga uppgifter.

Dels att driva vidare det som varit Telge energis själ och drivkraft i sin affär i många år – nämligen att övergå från fossila bränslen till förnybara bränslen i allt som företaget gör. Dels att stärka varumärket och på nationell nivå enbart sälja förnybar energi och genom betydande vinst i företaget bidra till att kommunens skulder minskar och ekonomin stärks.

Anmäl text- och faktafel

Jag kan nu konstatera att Telge energi blivit ett av landets starkaste och mest trovärdiga varumärken och ständigt utmanar de stora eljättarna Vattenfall, Fortum och Eon genom att vara konsekventa – allt enligt SCB:s årliga jämförelse av landets varumärken.

Kunderna är alltmer nöjda och företaget levererar de senaste tio åren in cirka 60 miljoner kronor till Södertälje. Varje år.

Telge energi har därmed varit en vinstmaskin samtidigt som koldioxidutsläppen närmat sig noll. Bra, tycker jag, och väldigt långt från dagens sorgliga klimatförstörelse och förnekande.

Jag önskar ett Telge energi fortsätter sin goda tradition att utmana branschen och som ägare utvecklar det fossilfria alternativet. Ni kommer kanske inte att bli populära bland energietablissemanget. Men det är inte den populariteten som gett alla nya kunder, i dag cirka 200 000 i hela landet varav många finns i Södertälje och bland landets småföretag.

Det som gör mig orolig är vad den nya ”stabila” majoriteten i Södertälje – S, KD, C och MP – tänker göra med den maskin som levererar så många miljoner kronor varje år till koncernkassan och bidrar till den glädjande sanering av kommunens skulder som vi sett i några år.

Telge energis tillträdande ordförande Robert Halef (KD) som nu ges ansvaret för detta unika bolag skrev så sent som i september 2012 att det är bolagen i Telgekoncernen som levererar pengar åt kommunen och skattebetalarna i Södertälje. Robert Halef tillsammans med dåvarande gruppledaren Veronica Westergård (KD) menade att just därför finns det alla skäl att sälja nu, med argumentet att ”Det som i dag är en kassako kan i morgon vara något annat”. 

Må så vara. Men att alla pengar stannar i vår kommun och att Telge energi varit så framgångsrikt med att utmana eljättarna är för mig snarare ett argument att fortsätta den resan – inte att sälja.

Jag hoppas verkligen att Kristdemokraterna, nu med makten över Telge energi i sin hand, fortsätter den spännande förnybarhetsresan.

Att socialdemokraterna i Södertälje politiskt har valt Kristdemokraterna som rådgivare i Södertäljes energifrågor är obegripligt. Men då makten varit så central för det partiet finns det all anledning för Södertäljes invånare att fundera.

Om Södertäljes socialdemokrater väljer att ha kristdemokrater och centerpartister som ideologiska rådgivare kan vinden snabbt vända – lika snabbt som dåvarande energiminister Maud Olofsson (C) havererade hela Vattenfalls ekonomi med felsatsningar i Tyskland och Holland.

Jag hoppas verkligen att Kristdemokraterna, nu med makten över Telge energi i sin hand, fortsätter den spännande förnybarhetsresan. Då kan även den ekonomiska tillväxtresan fortsätta.

Den kanske största utmaningen nu är att Telges energibolag genom taxekonstruktioner och samarbeten med vissa fordonsleverantörer kan göra att den som bor i Södertälje också enkelt och smart ska kunna ladda sin bil med förnybar el varje kväll hemma vid garageporten. Vi äger gemensamt både elhandelsbolaget och nätbolaget. Utnyttja den fördelen tack.

Staffan Norberg

snart före detta ordförande i Telge energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel