Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att privatisera ännu ett akutsjukhus är ett missriktat förslag

Annons

Södertäljes akutsjukhus.

Vi socialdemokrater är glada att vårt uppdrag till Göran Stiernstedt att granska vården i Stockholm har gett så mycket energi till vårddebatten i länet. Efter tio års moderatlett styre i landstinget befinner sig vården i kris, trots att de borgerliga partierna haft ekonomiska förutsättningar som andra landsting bara kan drömma om. Det är därför värdefullt att få Stiernstedts och andra experters rekommendationer om hur vi bäst kan röra oss bort från den allianspolitik som orsakat krisen.

Jag är förvånad att Vänsterpartiets företrädare undrar om ”S verkligen står bakom” Göran Stiernstedts rekommendationer. Göran Stiernstedt är en av landets främsta vårdexperter och skrev sin rapport i den egenskapen. Vårt uppdrag till honom var att göra en förutsättningslös granskning av vården i Stockholm – vi lämnade alltså inga önskemål eller beställningar om innehållet.

Stiernstedts slutsatser och rekommendationer är hans egna, och de reflekterar hans egen erfarenhet och expertkompetens. Han säger att sjukvården är dyr och ineffektiv, samt att privatiseringar i form av vårdval borde upphöra då det gör vården ännu mer uppsplittrad. Vi socialdemokrater har nu inlett vårt arbete med att utveckla politiska förslag utifrån Stiernstedts rapport. Detta har vi varit tydliga med.

Vi säger därför nej till en dyr, tidsödande, äventyrlig upphandling och privatisering av fina Södertälje sjukhus.

Även i sakfrågan om privatisering av akutsjukhus har vi varit tydliga. Att privatisera ännu ett akutsjukhus är ett missriktat förslag som skulle ta tid och pengar från mer angelägna satsningar.

Vänsterpartiet borde i likhet med oss socialdemokrater rikta oron för okloka privatiseringar mot den moderatledda alliansen. De är så ideologiskt styrda att mängden privat vård verkar vara viktigare än patienternas bästa och hur verksamheterna fungerar. Vi socialdemokrater vill inte slösa mer pengar på dyra privatiseringar. Vi vill i stället att vårdens pengar går till vård. Inte minst måste primärvården och vårdcentralerna stärkas för att patienterna ska få rätt vård snabbare och närmare hemmet. Vi vill se en bättre personalpolitik, fler öppna vårdplatser, nya personalbostäder, återinförande av de populära närakuterna som fanns när S, V och MP styrde, samt ett bättre utnyttjande av jourläkarbilarna.

Vården måste också utvecklas i riktning mot större samverkan mellan landstinget och kommunerna kring de äldres behov. Ett utmärkt exempel på lyckad sådan samverkan är Tio100-projektet i Norrtälje som drivs i offentlig regi. Sådana lösningar vill vi se mer av.

Vi säger därför nej till en dyr, tidsödande, äventyrlig upphandling och privatisering av fina Södertälje sjukhus.

Erika Ullberg (S)

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons