Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att inte reformera Arbetsförmedlingen är oansvarigt

Arbetsförmedlingen måste reformeras i grunden. Ett av de kanske största problemen är företagare och arbetsgivare saknar förtroende för Arbetsförmedlingens förmåga att matcha individer med rätt kompetens mot vad man som företag behöver.

Det är ett problem som funnits länge och nu tycks förvärrat.

I årets rekryteringsenkät uppger endast nio procent att Arbetsförmedlingen fungerar mycket bra som rekryteringsväg.

Till det ska läggas att nästan hälften av de tillfrågade anser att myndigheten fungerar mycket dåligt eller ganska dåligt som rekryteringsväg.

Arbetsförmedlingen är sämst av alla listade alternativ.

För Centerpartiet talar det sitt tydliga språk. Arbetsförmedlingen behöver reformeras i grunden och utsättas för konkurrens. Samtidigt har regeringen tyvärr visat sig passivt nöjda med situationen.

Alliansregeringen tillsatte en bred översyn som senare avbröts av den rödgröna regeringen. Först efter upprepade tillkännagivanden från riksdagen på initiativ från Alliansen har regeringen börjat lyssna – men någon utredning är fortfarande inte tillsatt.

Det är ett oansvarigt agerande av regeringen.

Tyvärr innebär det att Arbetsförmedlingen fortsätter att fungera illa och det skapar dålig matchning mellan lediga jobb och sökande kandidater. När lediga jobb inte tillsätts för att myndigheten fungerar dåligt så går det ut över arbetsgivarna, de arbetssökande och Sveriges ekonomi som helhet.

Här sitter Centerpartiet på den bästa medicinen, som är att de arbetssökande själva får välja arbetsförmedlare, bland privata, ideella och offentliga förmedlare.

Då väljs undermåliga åtgärder bort. I stället kan man välja en arbetsförmedlare som är specialiserade, beroende på region, utbildning eller bransch.

Vi kallar det för jobbpeng.

Varje arbetssökande får en jobbpeng, beroende på utbildning, kompetens och tid i arbetslöshet.

Med denna jobbpeng väljer man sedan fritt sin förmedlare. Genom att sätta högst peng på de med tuffast situation garanterar man att arbetsförmedlarna lägger mest energi att på dem som behöver det mest.

Då kan man också göra de insatser för krävs för att få personer som står långt från arbetsmarknaden mer attraktiva för arbetsgivare. Det effektiviserar systemet och gynnar så väl arbetssökande som den som söker personal.

I dag har vi dessvärre en situation där matchningen på svensk arbetsmarknad hämmas av AF:s byråkrati. Därför måste regeringen agera, reformera och öppna för införandet av en jobbpeng.

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Emil Källström (C)

ekonomisk-politisk talesperson

Annika Qarlsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel