Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Att hyra svart är det enda sättet”

 
Svartuthyrarna
Visa alla artiklar

Salma, 40, från krigets Syrien, tvingas snart flytta för fjärde gången på ett år med sina sjuka föräldrar.– Enda sättet att få tag i en lägenhet är att hyra den svart, säger hon.

Den svarta andrahandsuthyrningen av hyresrätter är utbredd i Södertälje. Främst är det flyktingströmmarna från krigets Syrien som fått den svarta marknaden att bli lukrativ.

Många väljer att inte säga upp sina hyreskontrakt när de flyttar utan behåller dem för att hyra ut svart. Många är uppgifterna som kommit in till LT om ockerhyror och folk som tvingas flytta för att andra är beredda att betala mer.

– Det är omöjligt att få en lägenhet i Södertälje på annat sätt än att hyra den av någon svart, säger Salma.

Hon i 40-årsåldern och kom till Södertälje för ett och ett halvt år sedan. Men det är ett ständigt flyttande.

Inom kort måste hon och hennes föräldrar måsta flytta för fjärde gången på ett år.

– Det är inte värst för mig utan för mina föräldrar som är gamla. Varje flytt tär på dem, min pappa har sina krämpor; högt blodtryck, diabetes, hjärtproblem och dåliga knän.

Problemet är att det är lika omöjligt att få en lägenhet i andra kommuner. Läget är det samma i Huddinge, Stockholm, Tumba, Alby, överallt.

I dag bor Salma tillsammans med sin mor och far i en tvåa i Geneta. Tidigare hyrde de lägenhet i Hovsjö och Ronna. De betalar 7 500 kronor för en hyresrätt vars hyra egentligen är 6 800 kronor.

– Just för vår del känner vi att det varit schysst, vi har inte tvingats betala ockerhyror, men de flesta som kom hit samtidigt som oss har stora problem.

Likafullt tvingas hon och hennes föräldrar flytta snart. Den som innehar kontraktet legalt har nyss fått en annan lägenhet via en bostadskö och har sagt upp lägenheten. De kan bara bo kvar under den tre månader långa uppsägningstiden.

Sedan tvingas de söka sig ett nytt andrahandskontrakt, för fjärde gången på ett år.

Samtidigt är den svarta bostadsmarknaden också en trygghet för Salma och många andra.

– Det är ju omöjligt att få en lägenhet via bostadskön i dag. Men det tar bara en till två veckor för mig att få tag i ett svart andrahandskontrakt. Även om framtiden där kan bli kort och osäker så är det en hjälp för mig. Vad skulle vi annars göra?

Att många kristna från Syrien vill bo i just Södertälje gör den svarta andrahandsuthyrningen än mer lukrativ. Här finns kyrkorna, gemenskapen och återföreningen med gamla vänner.

– För min egen del skulle jag kunna tänka mig att flytta för att få ett jobb och förbättra mina möjligheter att träffa svenskar och lära mig språket. Men mina föräldrar är för gamla, min pappa 80 år. De vill vara i tryggheten här. Det är också därför vi söker lägenheter i främst Ronna, Hovsjö och Geneta.

Salma är högutbildad och har jobbat i 17 år i Syrien. Hon längtar efter att få jobba igen.

Hon flydde med föräldrarna från Syrien till Beirut 2013, då det fortfarande var möjligt att få visum via konsulatet där. I dag kommer de flesta till Sverige via arbetstillstånd, säger hon.

När hon och föräldrarna fått visum köpte de flygbiljetter till Arlanda.

Därifrån åkte de raka vägen till Södertälje. De första månaderna bodde de hos släktingar men efter ett halvår ville de flytta till något eget för att inte bli en belastning. I dag ser de inget slut på rundflyttningen.

Salma ser fram emot en fast bostad så att hon får ro att lära sig bättre svenska och söka jobb i Sverige – för att ge något tillbaka, säger hon.

– Jag älskar det här landet, det ger oss allt vi behöver. Särskilt att de ger oss utbildning utan kostnad. Men språket är väldigt svårt, säger hon.

Som nyanländ får hon särskilt aktivitetsstöd och föräldrarna har pension. Hälften går till hyran, det som blir över går till stor del till pappans mediciner.

– Min önskan är att regeringen bygger fler bostäder. Men jag tror också att en stor del av problemet skulle försvinna om folk säger upp sina övertaliga lägenheter så att de återgår till bostadskön, säger hon

”Vi tror att det finns ett stort mörkertal”

Bostadsbolagen har svårt att komma åt den svarta andrahandsuthyrningen.

Fastighetsägarna vet att den förekommer men kan inte säga i vilken omfattning.

– Vi tror väl inte själva att vi har rätt uppgifter om omfattningen utan att det finns ett stort mörkertal, säger Ida Södersten, chef för uthyrningen på Telge bostäder – Södertäljes

största allmännyttiga bolag med närmare 10 000 hyreslägenheter som inrymmer 22 procent av Södertäljes befolkning.

Men Södersten säger att TB jobbar med frågan.

– Upptäcker vi ett fall av olovlig andrahandsuthyrning så ger vi förstahandshyresgästen möjlighet att inkomma med en rättelseanmälan.

Hur många sådana som begärs in per år är oklart.

– Vi för ingen sådan statistik, säger Ida Södersten.

På Södertäljes näst största bostadsbolag, Graflunds, är inställningen ungefär den samma.

Men det svåra är att göra något även om man misstänker svart andrahandsuthyrning.

– Det svåra är om bara den ena parten flyttar och den andra fortsätter stå skriven där men egentligen bor någon annanstans. Då kan vi bara skicka ärendet till hyresnämnden som får besluta, säger Veikko Korhonen, områdesansvarig för Graflunds i Södertälje.

Det senare tillvägagångssättet gick Södertäljepolisen ut och sa var utbrett redan 2012.

Par skiljer sig på papper och skriver sig på två lägenheter. Officiellt på var sitt håll, men i själva verket hyr de ut den ena och söker bostadsbidrag för båda. Något som kräver en omfattande spaningsinsats för att bevisa.

Lovlig uthyrning i andra hand

Man måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller också om man lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.

Bostadsbolagen beviljar andrahandsuthyrning om det finns tidsbegränsade skäl som studier på annan ort. Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, som ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.

Källa: Hyresnämnden

Torbjörn Granström [email protected]