Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att erkänna Seyfo är viktigt för oss Södertäljebor – därför även för Miljöpartiet

Ett av de sista ögonvittnena till folkmordet Seyfo var Sonya Ahos (MP) far som gick bort 2011, knappt ett år efter att Sveriges riksdag erkände folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker. Hennes far var då 103 år gammal, hade svårt att gå och höra men var ändå fast besluten att vara på plats i riksdagen då omröstningen om erkännandet ägde rum i mars 2010.

”Jag vill uppleva detta med egna ögon”, sa han och efter att beslutet gått igenom var han enormt glad och lättad. ”Nu kan jag dö och jag vet att det land som har gjort så mycket gott för mitt folk kommer att fullfölja beslutet och läkningsprocessen kan äntligen påbörjas”.

Sverige blev första land att tydligt även inkludera assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i erkännandet. Andra länder har enbart erkänt folkmordet på armenierna 1915.

Folkmordet har satt djupa spår inte bara hos de som var med utan traumat har överförts från generation till generation. Frågan berör en stor del av södertäljeborna.

Den flerpartimotion som ledde fram till erkännandet i riksdagen initierades från början av en motion som Miljöpartiet lämnade in hösten 2006. Året efter anslöt sig även Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet till motionen. 2010 när motionen till slut bifölls hade även liberalerna anslutit sig.

Vid omröstningen röstade alla närvarande miljöpartister, socialdemokrater och vänsterpartister för erkännandet. Från allianspartierna röstade endast fyra ledamöter för: liberalerna Gulan Avci och Agneta Berliner, kristdemokraten Annelie Enochson samt en politisk vilde, den före detta moderaten Göran Thingwall. Övriga röstade emot.

En stor eloge till dessa enstaka borgerliga ledamöter som gick emot sina egna partier och rösta för ett erkännande, men det visade tydligt på att de borgerliga partierna inte ville erkänna folkmordet och alliansregeringen tog omedelbart avstånd från riksdagens beslut om erkännande.

Så länge det finns folkmord som inte erkänns och som förnekas ökar risken för nya folkmord.

Att erkänna Seyfo har länge varit en viktig fråga för Miljöpartiet. Innan Mats Pertoft blev riksdagsledamot för MP från Södertälje drev Gudrun Lindvall frågan. Detta handlar inte om etnicitet eller folkgrupp utan om rättvisa och mänskliga rättigheter. Så länge det finns folkmord som inte erkänns och som förnekas ökar risken för nya folkmord.

Adolf Hitler lär ha legitimerat de folkmord som nazisterna utförde på bland andra judar och romer med att ingen brydde sig om folkmordet 1915, på samma sätt kan ett icke-erkännande av Seyfo som folkmord även fortsättningsvis legitimera pågående och nya folkmord. För oss som Södertäljebor handlar det om ett folkmord som har begåtts på förfäder, på vänners, grannars eller skolelevers förfäder. Därför är detta en fråga som angår oss alla.

Miljöpartiet har inte utlovat ett erkännande av folkmordet om vi skulle komma i regeringsställning. Vi har däremot arbetat för ett erkännande och gör så fortsättningsvis, men det är ett svårt ställningstagande och en juridiskt komplex fråga som inte ska förenklas.

Det är otroligt viktigt att nu fortsätta att arbeta för ett erkännande, och att driva detta arbete blocköverskridande. Om det blir en alliansregering efter valet kommer inte möjligheterna till ett erkännande att öka, snarare tvärtom.

I dag arbetar båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, för ett erkännande. Låt oss fortsätta att tillsammans arbeta för nästa steg mot ett erkännande.

Lokalt i Södertälje är Miljöpartiet för ett uppförande av ett minnesmonument. Därför beslutade vi tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om detta på kommunstyrelsen i går.

Sonya Aho (MP)

ledamot i utbildningsnämnden

Mats Pertoft (MP)

tidigare riksdagsledamot

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd

Jonny Elzaouki (MP)

vice ordförande kultur och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel