Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtgärdspaket för bättre hälsa

Nu tas krafttag för att minska ohälsan. Därför har regeringen presenterat ett kraftfullt åtgärdspaket för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.

Dessutom har mål satts upp om att nå sjukpenningtal om nio dagar år 2020. Det innebär en tredjedel lägre än prognosen – och det motsvarar 80 000 personer som inte behöver bli sjukskrivna.

Under de senaste åren har det sociala skyddsnätet försämrats. Satsningarna för att förebygga ohälsa har dragits in och de ekonomiska ersättningarna har blivit mindre. Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen har lett till att svårt sjuka människor utförsäkrats. Många har blivit fattigare men inte friskare. Kritiken mot de förändringar som den borgerliga regeringen drivit igenom har varit massiv.

Ett av de vallöften Socialdemokraterna gav inför valet 2014 var att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Detta löfte infrias nu när tidsgränsen avskaffas från den första februari 2016.

Ett av syftena med att införa en tidsgräns i sjukförsäkringen var att den som var sjukskriven skulle komma tillbaka i arbete. I stället har över 100 000 personer utförsäkrats sedan 2010. 10 000 personer har lämnat försäkringen för en andra gång och många utförsäkras nu för en tredje gång.

För de utförsäkrade innebär det en betydligt sämre ekonomisk livssituation. Många blir beroende av sin partner för sin försörjning. Andra tvingas att söka försörjningsstöd. Som en allra sista utväg väljer en del att gå i pension i förtid.

Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Kvinnors sjukskrivningar ökar snabbare än mäns och den vanligaste orsaken till sjukskrivning är stressrelaterade sjukdomar. Vi vet också att sjukskrivningarna blir längre och att utgifterna för sjukpenningen har ökat med närmare 70 procent sedan år 2010.

Regeringen har presenterat ett kraftfullt åtgärdspaket för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Jämställdheten måste öka och arbetsmiljön bli bättre. Vi behöver mer kunskapen om sjukskrivningspraxis och sjukskrivningsprocessen. Satsningar på åtgärder för rehabilitering, anpassning och omställning är nödvändig.

Unga med funktionsnedsättning eller sjukdom måste ges bättre förut- sättningar för att komma i arbete

Ett sjukpenningtal om nio dagar år 2020 är ett ambitiöst mål. För att nå målet måste sjukförsäkringen bli mera trygg, effektiv och förutsägbar. Den sjukskrivnes arbetsförmåga måste ta tills vara.

Med fler människor i arbete får vi mer resurser till en välfärd för alla att vara stolta över.

riksdagsledamot, ledamot socialförsäkringsutskottet

Yilmaz Kerimo (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel