Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvunnet får nytt liv med Skrotgruppen

En uppseendeväckande utställning gästar Kretsen när Skrotgruppen visar konstverk skapat av återvunnet material från loppisar och soptippar.

Konst. Lena Fredholm fick idén att arbeta skapande tillsammans med andra konstnärer på temat återbruk. De bestämde sig för att träffas en gång i månaden och arbeta i form av workshops.

Numera hinner de träffas under sina gemensamma utställningar, men de arbetar fortfarande med återbruk, dock på varsitt håll.

– Ja, nu är det spännande att komma till utställningen och se vad de andra har gjort den senaste tiden. Vi tar vara på allt möjligt från loppisar och soptippar och arbetar främst med plåt, tråd, textil och trä. Gamla, trötta saker får nytt liv igen, säger Lena Fredholm.

Hon är keramiker i grunden, men i gruppen arbetar hon främst med textil. Äldre mattor och broderade handdukar beläggs med modernare textiltryck.

– Vi har bra blick för att se och hitta saker som kan återanvändas, säger hon.

Gruppen kom till 2005 och består i dag av elva tolv konstnärer och konsthantverkare från Stockholmstrakten, förutom P-O Söderlund som kommer från Skattungbyn utanför Orsa. Under namnet Skrotgruppen ställer de ut ett par gånger om året och i dag visar de sina verk på Galleri Kretsen, Gamla flickskolan.

– Det är första gången vi ställer ut i Södertälje som grupp, och det är förresten första gången jag själv ställer ut här, säger Åkersbergakonstnären Lena Fredholm, som hoppas att många Södertäljebor besöker utställningen som pågår till och med den 6 april.

En av gruppens konstnärer som tidigare har ställt ut i Södertälje är Olle Magnusson. Han har visat sin konst i konsthallen och på Kretsen. Till hösten kommer han tillbaka till Gamla rådhuset. Han gick med i Skrotgruppen när den ställde ut i Österbybruk.

– Det här passar mig utmärkt. Jag har svårt att slänga bort mina förfäders gamla saker … eller mina barns för den delen, säger han och plockar fram en leksakslastbil av plast, där flaket är fullt av gamla klockor:

– Jag kallar den här för ”tidstjuven”, säger han.

Han är mångsysslare och arbetar som trätäljare, målare, skulptör i snö och is, författare och fotograf. I dag visar han sin farfars gamla trädgårdsmöbler, en installation han kallar ”Kompisar från förr”.

– De här låg under en presenning på min bakgård i 30 år. Till dem har jag plockat delar från livräddningsövningsdockor och gjort möblerna mer levande. Bredvid står en ölburk från gamla Vårby bryggeri, säger Olle och avslutar:

– Det finns så mycket mänskligt liv i gamla, nötta föremål. De har mycket att berätta, även om vi uppfattar berättelsen på olika sätt.