Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinning nära dig har bara vinnare

Vi skrattar hjärtligt åt ”återvinningstalibanen” vid returstationen för glas och papper i komediserien Solsidan. Men att underlätta insamling och återbruk gör oss alla till ”miljönärer”.

Annons

I skuggan av klimattoppmötet i Paris behöver vi lokalt ta nästa lilla steg för att rädda vår planet, till exempel genom en mobil återvinningscentral. Det är något som Sundbyberg tillsammans med avfallsbolaget Sörab prövar just i syfte att göra det lättare för medborgarna att bli kvitt sina grovsopor.

Flera kvällar i månaden kan man lämna skrymmande avfall som möbler, metall och farligt gods via mobila insamlingsenheter på strategiska adresser. Den uttalade ambitionen är att fungera som den stationära centralens förlängda arm. Åtskilliga i ”Sumpan” är inte bilburna och har svårt att ta sig till den ordinarie anläggningen.

Sedan tidigare finns också Returkassen, som innebär att man regelbundet erbjuder hämtning vid dörren av kemikalier och elektroniska prylar motsvarande två matkassar. Och så Returen, som är ett system med återvinningsstationer som ambulerar mellan stads-delarna. Alla dessa tjänster är avgiftsfria och inbakade i avfallstaxan.

Södertälje ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Redan för tio år sedan införde vi de gröna påsarna för matavfall. De sorteras ut på Tveta återvinningscentral och innehållet omvandlas sedan till biogas vid Himmerfjärdsverket. Numera erbjuds även fastighetsnära källsortering, för både egnahem och flerfamiljshus.

Förutom Tveta driver vårt återvinningsbolag Returen i Moraberg. Dessa förnämliga anläggningar är dock inte tillgängliga för alla Södertäljebor. Och som bekant uppstår titt som tätt problem med kylskåp, tjock-tv och färgburkar, som dumpas i moder natur eller lämnar dystra avtryck i bostadsområdena.

Låt oss titta närmare på Sundbybergs erfarenheter. Framför allt bör vi testa och utvärdera konceptet med en mobil återvinningscentral.

Det är hög tid för Södertälje att flytta fram positionerna i återbrukets ädla konst. En återvinningscentral nära dig har bara vinnare – inte minst vår gemensamma miljö.

gruppledare

Mats Siljebrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel