Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återupprätta tilliten till pensionsrådgivning efter Allra-skandalen

Privata pensionsrådgivare har i dag mycket lågt förtroende. Efter Allra-skandalen har sex av tio privatanställda tjänstemän fått lägre förtroende för pensionsbranschen. Och 85 procent av de privatanställda tjänstemännen har litet eller inget förtroende alls för privata pensions- och försäkringsrådgivare som de inte har en tidigare relation till. Detta framgår av en ny undersökning som Novus utfört på uppdrag av PTK.

Allra-skandalen visar att en enda aktör på mycket kort tid kan rubba tilltron till hela pensionssystemet, tjänstepensionerna inkluderade.

Samtidigt som förtroendet för pensionsrådgivning nått ett lågvattenmärke har Pensionsgruppen, som samlar de största politiska partierna i riksdagen med socialminister Annika Strandhäll (S) i spetsen, kommit överens om stora förändringar av pensionssystemet. Förtroende är en viktig komponent för att få människor att acceptera förändringar, som att arbeta längre.

Rådgivningen måste garantera att den enskilde kan göra aktiva val och på så sätt få mer pengar i plånboken vid pension.

Rådgivare och politiker måste därför kraftsamla för att återskapa förtroendet för pensionsrådgivning. Att lagstiftaren och myndigheter tar ett större ansvar är avgörande för att stärka förtroendet, men lika viktigt är att de politiska besluten kan omsättas vid rådgivning och investeringsbeslut.

För att upprätthålla legitimiteten i pensionssystemet är det avgörande att förtroendet för pensionsrådgivning kan återställas snabbt.

Rådgivningen måste garantera att den enskilde kan göra aktiva val och på så sätt få mer pengar i plånboken vid pension. Pensionssystemet är komplicerat och det är för många sparare inte möjligt att utan rådgivning fatta de beslut som är nödvändiga för att optimera de möjligheter som finns för att få en bra och stabil inkomst när man slutar jobba.

PTK har under många år arbetat hårt för att privatanställda tjänstemän ska känna tilltro till de kollektivavtalade tjänstepensionerna, som är en viktig del av pensionen. Tillsammans med Svenskt Näringsliv har PTK upphandlat pensionslösningar för 2,3 miljoner privata tjänstemän.

De kollektivavtalade tjänstepensionerna förvaltas av arbetsgivare och arbetstagare tillsammans. Genom kollektivavtalen har ett tjänstepensionssystem etablerats som erbjuder tjänstepensioner med låga avgifter och historiskt god avkastning för dem som gör ett aktivt val, och de som inte gör något val alls kan ändå känna sig trygga med kvalitetssäkrade alternativ.  

De kollektivavtalade tjänstepensionerna kan jämföras med den statliga premiepensionen, där det finns över 800 alternativ att välja emellan, men där den enskilde inte kan få överblick. Det är också inom detta system Allra har varit verksamma. 

Tyvärr påverkas den oberoende rådgivning som PTK erbjuder och förtroendet för de kollektivavtalade tjänstepensionerna av den oseriösa verksamhet som förekommit på premiepensionsmarknaden.

Nu behöver vi ta krafttag för att visa att spararna kan få seriösa råd och att pensionskapitalet förvaltas effektivt.

Anders Ångbäck

ansvarig för rådgivningstjänst.se, PTK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel