Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återta kontrollen över våra gränser

Det brukar heta att verkligheten är utopismens värsta fiende. Jag kan inte låta bli att erinra mig detta när jag tar del av centerpartisterna Tage Gripenstams och Fredrick Federleys debattinlägg Stå upp för rätten att röra sig fritt (LT, 25 februari).

Annons

Samtidigt finns det anledning att undra litet över i vilken verklighet herrarna framlevt sin tillvaro under senare år.

I en ideal värld utan gränser skulle Gripenstams/Federleys koncept sannolikt fungera alldeles utmärkt. Nu är det dock inte på det sättet, vilket till och med centerutopisterna Gripenstam och Federley tvingas gå med på.

I betydande delar av världen råder krig, diktatur, hungersnöd och/eller annat elände, varför människor från dessa platser söker sig till det ännu så länge mer välordnade Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet. Vårt land uppmuntrar därtill människor att komma hit genom att inte kräva giltiga identitetshandlingar och, som i fallet Syrien, garantera alla flyende därifrån permanent uppehållstillstånd (PUT).

Visst vore det trevligt om vi kunde hälsa alla som ville komma välkomna till Sverige. Dessvärre är nu också våra resurser ändliga.

Det framgår icke minst av situationen i Södertälje, där den galopperande flyktingströmmen från Syrien lett till betydande påfrestningar på den kommunala ekonomin och påverkar tillgången till bostäder, skolplatser, möjligheten att få arbete, vård och omsorg etcetera. Alla människor är lika mycket värda – men det innebär inte att vi kan ge plats för alla!

Den uppenbara svagheten i debattörernas aktstycke är en till synes total omedvetenhet om massinvandringens avigsidor. De talar bland annat om ”ökat kulturellt och ekonomiskt utbyte” samt att ”Frihet och mångfald ger dynamik och framgångsrika samhällen”. Till viss del stämmer säkert detta.

Men när vi öppnar för massinvandring får vi även ökad kriminalitet, utanförskap, drogmissbruk, social misär och misslyckad integration. Se bara på Ronna och Hovsjö.

Frontex, EU:s gränskontrollbyrå, har nyligen offentliggjort statistik över illegala immigranter under tredje kvartalet 2013. Under denna tid anlände till EU-länderna 97 207 invandrare av detta slag, vilket är det högsta tal i sitt slag som någonsin registrerats. Jag förmodar att Gripenstam och Federley inte oroas märkbart över detta, men vi som menar oss leva i verkligheten och inte i ett utopiskt luftslott kan inte gärna komma fram till någon annan slutsats än att det är hög tid att dra åt handbromsen. Ett första steg i den riktningen är att återta kontrollen över våra nationella gränser.

Att göra detta är givetvis inte att hemfalla åt ”rädslan för det okända” eller att generellt se andra människor som ”ett hot snarare än en tillgång”. Det är snarare att acceptera verkligheten sådan den är och att agera därefter.

gruppledare

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons