Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinför vårdbiträden

Hälso- och sjukvården har mer resurser och anställda än någonsin, men vårdens organisation gör att sjuksköterskor inte alltid kommer till sin rätt.

Liberalerna vill därför återinföra vårdbiträden för att frigöra den medicinska personalens tid till fler möten med patienterna. Vi ser också väldigt positivt på de idéer som Södertälje sjukhus har för att underlätta arbetet för sjuksköterskor.

Många läkare och sjuksköterskor anser att de inte räcker till i dag. De har mindre tid med patienten och upplever en stressad arbetsmiljö. De flesta sjuksköterskor anser exempelvis att de inte får arbeta på toppen av sin kompetens. Den så kallade akademiseringen av svensk sjukvård har i praktiken inneburit att akademikerna gör mer av de okvalificerade arbetsuppgifterna.

När sjuksköterskor byter lakan eller städar blir vården ineffektiv och städpersonalen väldigt dyr.

Det är inte hållbart, varken medicinskt eller ekonomiskt, särskilt med tanke på de stora utmaningar vården står inför.

Behovet av att använda vårdens resurser effektivare blir mer påtagligt med en åldrande och växande befolkning. Rekryteringsbehoven inom offentlig sektor kommer att vara stora och förstärks av pensionsavgångar. Samtidigt investerar Stockholms läns landsting mer än någonsin i både den fysiska och den digitala sjukvårdsstrukturen, med dels toppmoderna sjukhus och vårdplatser i enkelrum i exempelvis nya Södertälje sjukhus, dels utbyggnad av e-hälsa och smarta IT-system som möjliggör nya effektiva sätt att möta patienten på.

Vården går också igenom en inre förändring, som handlar om synen på patienten och hur vårdens aktörer ska samarbeta bättre kring och med individen. I den här omorganisationen har landstinget som offentlig arbetsgivare en viktig uppgift i att skapa arbetsplatser där människors kompetens tas till vara på bästa sätt. Som liberaler är det vår övertygelse att det är så individer når sin fulla potential.

Vi vill därför återinföra vårdbiträden. De kommer att kunna göra sådant som inte kräver sjuksköterskornas akademiska utbildning och inte heller undersköterskornas utbildning. Det kan handla om allt från att servera lunchbrickor och tvätta kläder, till vaktmästeriuppgifter och enklare städning. Vårdbiträden kommer att avlasta undersköterskorna som får mer tid till omvårdnad och i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna. Det skulle gynna patienten och bidra till en effektivare vård, och går även i linje med en testverksamhet som Södertälje sjukhus planerar, där sjuksköterskor avlastas av specifikt avdelade personer från andra yrkeskategorier.

Återinförande av vårdbiträden skulle samtidigt bidra till att fler nyanlända får nya möjligheter att få in en fot i arbetsmarknaden.

Stockholms läns landsting arbetar på bred front för att utveckla hälso- och sjukvården, där en viktig pusselbit är att stärka upp vårdens ryggrad: personalen. Vårdbiträden skulle med fördel frigöra de medicinska proffsens tid till fler patientmöten, och därmed bidra till en effektivare hälso- och sjukvård.

vice ordförande landstingsstyrelsen

Jessica Eriksson (L)

vice ordförande personalutskottet

Ninos Maraha (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel