Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för mordförsök med antik revolver

Nu åtalas den 45-åring som är misstänkt för mordförsök på en man på Farstanäs camping i juli. Vapnet som avlossades är en revolver från 1800-talet som inte kräver licens.

Den nu åtalade mannen greps kort efter skotten på Farstanäs camping i Järna den 12 juli.

Utredningen är klar och åklagare Thobias Vilhelmsson vill att 45-åringen döms för mordförsök och olaga hot.

Åklagaren hävdar att 45-åringen har skjutit flera skott mot en 39-åring med en mynningsladdad svartkrutsrevolver och träffat dels i bröstet från nära håll, dels i ryggen.

Hotet består enligt åklagaren i att 45-åringen har riktat vapnet mot en anhörig till 39-åringen.

Det finns olika versioner om vad som hände på campingen den där sommardagen.

45-åringen förnekar brott och lämnade i slutet av juli in en anmälan mot den skjutne mannen för hemfridsbrott, försök till rån och grovt olaga hot. Det är händelser som ska ha inträffat precis innan skjutningen.

– Vi menar att målsäganden har varit på platsen utan lov och hotat min klient och att det är upprinnelsen till det som sedan händer, säger Viktor Carlberg, 45-åringens advokat.

– Jag tycker att det finns mer som talar för min klients berättelse än för åklagarens.

En lång rad vittnen har förhörts, men det första skottet tycks ha avlossats inne i ett förtält, utan andra närvarande. Dessförinnan hade 45-åringen och 39-åringen suttit på campingens restaurang och druckit öl.

Ett vittne talar om högljutt bråk i tältet. Försvarets inställning är att 39-åringen träffades av ett skott under ett tumult som uppstod när 45-åringen försökte avväpna honom.

Efter det första skottet ser ett vittne 39-åringen springa ut ur tältet. Efter kommer en man som, enligt vittnet, höjer armen och skjuter.

Detta andra skott har aldrig avlossats, hävdar försvaret. I rätten ska Viktor Carlberg utveckla det resonemanget.

Vittnet berättar om en hög smäll och rök och trodde därför till en början inte att det handlade om ett riktigt vapen.

Men ett riktigt vapen var det, dock inget modernt. Revolvern bedöms av en expert vara tillverkad någon gång mellan 1860 och 1880.

– Det är en typ av vapen som man får ha och också skjuta med under ordnade former, säger Viktor Carlberg.

Skjutvapen från före 1890 som inte är avsedda för gastäta enhetspatroner kräver inte tillstånd. 45-åringen är därför inte längre misstänkt för grovt vapenbrott, vilket han var inledningsvis. Även en misstanke om ett andra olaga hot har avskrivits.

45-åringen har under förhör sagt att han ser revolvern som ett samlarobjekt.

Rättegång blir det preliminärt den 31 augusti i Södertälje tingsrätt. LT har utan framgång sökt åklagare Thobias Vilhelmsson.