Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för falska fakturor och skattesmitning

Skatteverket slog till mot företaget i Nykvarn – och ett halvår senare var konkursen ett faktum. Nu åtalas bolagets båda faktiska företrädare för bland annat grovt bokföringsbrott.

För några år sedan började Skatteverket granska två företag med säte i Nykvarns kommun. Det visade sig att båda företagen, som kontrollerades av en man och en kvinna i 50-årsåldern bosatta i annat län, inte hade reda i bokföringen.

Skatteverkets granskning visade att osanna, alltså falska, fakturor bokförts för att på så vis kunna slussa ut svarta pengar ur företaget som förment betalning för tjänster som aldrig utförts eller varor som aldrig levererats eller ens fanns i verkligheten.

Åklagaren anser sig kunna bevisa att fakturor på miljonbelopp dels ställts ut mellan företagen, dels ställts ut från ett utländskt företag utan att de egentligen representerat någon form av utfört arbete. Dessutom anser åklagaren att kostnader inom företagen bokförts som sådana utan underlag – även det avseende miljonbelopp.

Vid en kommande rättegång vid Södertälje tingsrätt avser åklagaren kalla dels Skatteverkets utredare som ska berätta om vad som satte Skatteverket på spåret, och dels företagets egen revisor som påtalat brister i bokföringen. Konkursen visade också på stora brister.

Förutom grovt bokföringsbrott, alternativt grovt försvårande av skattekontroll åtalas de båda också för delaktighet i att tiotusentals kronor av de pengar som faktiskt funnits slussats ut från företaget och till en av de två företagarnas personliga konton i samband med konkursen. Brottet där räknas som trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri samt penninghäleri.

Det är ännu inte känt när rättegång kan ske.