Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalade utpressare i byggbranschen inför rätta – tidigare dömda för människorov

Byggtvisten i Glasberga slutade i rättssalen. På de åtalades bänk sitter en 46-årig byggföretagare och en 55-årig fabriksägare samt tre åtalade torpeder. Offret, en Södertäljeföretagare, menar att han utsattes för ett utpressningsförsök på 600 000 kronor under ett våldsamt "medlingsmöte" i Grusåsen där en skarpladdad pistol avlossades.

De är företagare i byggbranschen, har familj och barn och är involverade i bostadsbyggande i bland annat Södertälje. Men när en byggtvist uppstod försökte de lösa den själva genom ett så kallat "medlingsmöte", där en Södertäljeföretagare menar att han utsattes för slag och sparkar samt pistolhot från inplockade torpeder för en skuld som är tagen ur tomma luften.

Läs även: "Pappa, ska jag skjuta honom?" – företagare lockades i fälla av kriminella indrivare

I går inleddes förhandlingen i Södertälje tingsrätt.

Upprinnelsen till den misstänkta utpressningen var att den 49-årige byggföretagaren från Södertälje och en 46-årig byggföretagare från Stockholmstrakten sammanträffade i februari i fjol och gjorde en överenskommelse. Den gick ut på att den 46-årige Stockholmaren och hans bolag skulle anlägga tre husgrunder i Glasberga åt Södertäljeföretagaren, som sen skulle bygga hus.

Men Stockholmaren ansåg att det blev dyrare än beräknat och krävde Södertäljeföretagaren på drygt 600 000 kronor – en faktura som plötsligt en dag damp ner i hans postlåda i maj.

Helt orimligt, menade Södertäljeföretagaren, som hänvisade till deras kontrakt som sa att han skulle betala 87 500 kronor per tomt, totalt 262 500 kronor – pengar han redan betalat. Den 46-årige Stockholmaren, som har skulder hos Kronofogden på hundratusentals kronor sedan tidigare, ansåg dock att de kommit överens om att sidojobb skulle tas vid sidan om.

Södertäljeföretagaren hörde snart rykten om att Stockholmaren försökte sälja fakturan till kriminella. I oktober hade tvisten inte löst sig. Då ska Stockholmaren och en 45-årig brottsbelastad man från Kista ha sökt upp den 49-årige Södertäljeföretagarens 51-årige delägarkompanjon. Den 51-årige kompanjonen berättade under rättegången på onsdagen att han ordnade ett medlingsmöte för att lösa tvisten.

– Ett möte med oberoende personer som skulle kunna bedöma vad som var rätt och fel, säger 51-åringen, som dock inte hann delta på mötet själv.

Mötet anordnades i ett konferensrum i en företagslokal i Grusåsen.

En av de så kallade oberoende personerna som ringdes in var en 55-årig fabriksägare i Södertälje, som tillverkar attiraljer till hus och som skulle medla som oberoende expert. Där satt även 45-åringen från Kista, hans 25-årige son och dennes 32-årige kompis – tre personer som Södertäljeföretagaren aldrig sett förut. Åklagaren menar att de tre senare är anlitade indrivare. 45-åringen och den 25-årige sonen dömdes båda för några år sen till fem års fängelse i Norge för bland annat människorov och grov misshandel. Sonen blev villkorligt släppt 2012 och pappan 2013.

Enligt den 49-årige Södertäljeföretagaren hann han knappt in och sätta sig förrän bråk uppstod. Den 55-årige fabrikören ska oväntat ha slagit till honom i ansiktet varpå de båda yngre männen flög på honom med sparkar och slag. Södertäljeföretagaren berättar även att de två senare slet fram var sin pistol och den ena ska ha skjutit ett skott i väggen, som polisen senare hittar. I förhör säger Södertäljeföretagaren att han hörde sonen säga något i stil med: "Pappa, ska jag skjuta honom?"

Södertäljeföretagaren hade två vänner på plats under mötet. Den ene, ägaren till företagslokalen, säger sig inte ha hört något skott eller bråk överhuvudtaget i lokalen. Han upptäckte förvisso ett hål i väggen dagen efter, men trodde inte att det var något för polisen.

Pappa, ska jag skjuta honom?

Den andre däremot säger under ed att det blev irriterat under mötet och att "de två yngre" försökte flyga på Södertäljeföretagaren. Däremot säger han sig inte ha sett den 55-årige fabrikören göra det, tvärtom ska fabrikören har försökt stoppa de två yngre som attackerade. Till saken hör att han själv och företagslokalens ägare har en affärsrelation med fabrikören. Vittnet säger också att han hörde ett pistolskott.

– Men jag trodde att det var en luftpistol, säger han.

Under tumultet flydde Södertäljeföretagaren och låste in sig på toaletten där han ringde polisen.

De åtalade själva förnekar påståenden om att de skulle ha utövat våld eller hot.

Kammaråklagare Marcus Ekman:

– Jag tycker att det som framkommit under rättegången är det som framkom under utredningen, således anser jag att åtalet håller.

Advokat Martin Kullberg, som försvarar den misstänkte 32-årige utpressaren, är lika säker på sin sak:

– Min klient är oskyldig och kommer att försättas på fri fot.

På torsdag avslutas rättegången.

De åtalade:

46-årige Stockholmsföretagaren: Åtalad för anstiftan av försök till utpressning. Förekommer under 22 avsnitt i belastningsregistret, mestadels trafikbrott samt ett häleribrott. Stora skulder.

55-årige fabrikören: Driver fabrik i Södertälje, förekommer under 5 avsnitt i belastningsregistret. Dömdes 2006 till 3,5 års fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

45-årig misstänkt indrivare från Kista: Förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret, dömdes till fem års fängelse i Norge för bland annat människorov och grov misshandel, villkorligt släppt 2013. Har även dömts till 1 års fängelse för grov stöld.

25-årige sonen: Förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret med start 2007. Dömdes med pappan till fem års fängelse för människorovet och misshandeln i Norge, har även dömts för narkotikabrott. Har varit egen företagare i byggbranschen.

Sonens 32-årige vän: Förekommer under 32 avsnitt i belastningsregistret, däribland våldsbrott, dopningsbrott, stöld och narkotikabrott. Jobbade fram till åtalet som rörmokare.